Merklova Janukoviča pozvala k dialogu z opozicijo

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes v telefonskem pogovoru pozvala ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča, naj pristopi k resnemu dialogu z opozicijo. Hkrati je tudi ostro obsodila nasilje na ulicah Kijeva in opozorila, da mora država ščititi pravico do zbiranja in svobodnega izražanja, so sporočili iz kanclerkinega urada.

Merklova je Janukoviča tudi pozvala, naj umakne sporni zakon, ki omejuje pravico do izražanja protestov na miren način. Janukoviča je poklicala takoj po koncu dvodnevne klavzure nemške vlade v Mesenbergu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot so sporočili iz Janukovičevega kabineta, sta ukrajinski predsednik in nemška kanclerka govorila o "možnostih za miren razplet politične krize in poteh za stabilizacijo Ukrajine". V Kijevu so še pojasnili, da se je Janukovič danes po telefonu pogovarjal tudi z ameriškim podpredsednikom Joeom Bidenom.

V protestih ranjenih več kot 300 ljudi

V zadnjih petih dneh nasilja in spopadov v Kijevu med protivladnimi protestniki in policijo je bilo ranjenih več kot 300 ljudi, pet pa jih je bilo v sredo tudi ubitih. Danes je sicer prišlo do prekinitve spopadov, a je napeto, saj obe strani čakata na rezultate pogovorov Janukoviča z opozicijo, ki po poročanju ruskih tiskovnih agencij še trajajo.

Vodja opozicijske stranke Udar, nekdanji boksarski šampijon Vitalij Kličko je sicer zatrdil, da če pogovori do nocojšnjega večera ne bodo prinesli dogovora, da bo sam vodil "napad" protestnikov.

Janukovič je za prihodnji teden sklical tudi sejo parlamenta, na kateri naj bi govorili o odstavitvi vlade in spremembi spornega zakona, ki omejuje svobodo medijev in pravico do zbiranja.

Merkolova |  24 .01. 2014 ob  01: 16
Širim svoj rajh....