MENITE, DA STE DOBER GOST? Teh stvari se ne dotikajte, ko nekoga obiščete

Trendi

Ko odrastete, morate spoštovati določena pravila vedenja v družbi. Lepo vedenje ne pomeni, da ste staromodni in zategnjeni, temveč obzirni. Skratka, bonton je znak dobre vzgoje in spoštljivosti do sebe in drugih. Spodaj si preberite, katerih stvari se ne smete dotikati, ko nekoga obiščete. Gre za pravila osnovnega bontona, ki bi jih moral poznati in upoštevati vsakdo.

Vrata

Nikoli ne vstopite v tuj dom brez prisotnosti gostitelja ali če niste povabljeni. Vedno potrkajte ali pozvonite, tudi če so vrata odklenjena, razen če vam gostitelj posebej pove drugače.

Spalnica

Nikoli ni vljudno vstopiti v spalnico nekoga drugega. Obstajajo situacije, ko bi lahko vstopili v tujo spalnico, če na primer gostitelji tam pustijo plašče gostov, vendar tudi v tem primeru najprej počakajte, da vam nekdo to dovoli.

Wifi

Poskusite se vzdržati zahtevanja gesla za wi-fi, če niste zelo pogost gost. Poleg tega, če takoj, ko pridete k nekomu, zahtevate geslo za Wi-Fi, sporočate, da boste večino časa preživeli na mobilnem telefonu, kar ni vljudno, ko ste pri nekom na obisku, piše Reader's Digest.

Obutev

Glede na družbene norme in osebne navade gostitelja imajo mnogi pravilo, da po svojem domu ne hodijo v obutvi, ki jo nosijo zunaj. Zato, preden v svojih čevljih/teniskah vkorakate v tuj dom, najprej poglejte, kako se obnaša gostitelj. Če bo po hiši hodil v čevljih, bo verjetno tudi za vas sprejemljivo.

Hladilnik in police v kuhinji

Druga stvar je, ko ste v hiši najboljšega prijatelja ali družine, v vseh drugih primerih pa je precej nevljudno odpirati tuj hladilnik brez vprašanja.

Okna in termostat

Mnogi ne dovolijo, da bi se vsi v gospodinjstvu dotaknili termostata, kaj šele gostje. Konec koncev, kdor plačuje račune, določa, kakšna bo temperatura. Enako velja za odpiranje oken.

Predalniki in omare

Odpiranje predalov in omar v tujem domu je vsekakor vdor v zasebnost. Nikoli ne brskajte po stvareh v sobi, kjer vas gostitelj ne vidi ali pričakuje.

Cigarete in e-cigarete

Če gostitelj sam ne kadi, nikoli ne začnite kaditi v domu nekoga drugega. To pravilo je še strožje, če so v domu otroci. Če res morate kaditi, se opravičite in pojdite ven.

Delovni prostor, pošta in računi

Ne veste, kako nekdo rad organizira svoj delovni prostor, zato ne premikajte stvari na tuji mizi. Brskanje po računih in pošti je preprosto nevljudno.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija