MENITE, DA SO UKREPI PREOSTRI IN NEPOTREBNI? Prof. dr. Marušič vnovič dokaže, da smo z njimi uspešno zamejili epidemijo (VIDEO)

Koper

Prof. dr. Dragan Marušič v najnovejšem posnetku s pomočjo matematike vnovič razloži, kakšni so pozitivni učinki prepovedi množičnih prireditev in omejitve gibanja na občino bivanja na potek epidemije covid-19.

"Množične prireditve povečujejo reproduktivno število R0, ga delajo bolj urbanega v nekem smislu. Če ne bi sprejeli prepovedi, bi epidemijo potegnilo čez meje zmogljivosti zdravstvenega sistema, tako se je to zgodilo v Italiji, Španiji in New Yorku, treh državah z največjo stopnjo okuženosti. Morda je to prav zato, ker takih prepovedi niso pravočasno sprejeli," pove prof. dr. Marušič na začetku posnetka.

"Kar pa zadeva gibanje samo znotraj meja svoje občine, ta ukrep R0 zmanjšuje in ga dela bolj ruralnega. Če ne bi bilo te prepovedi, bi se potek epidemije raztegnil in zdravstveni sistem bi bil dodatno obremenjen," nadaljuje. Kot dodaja, je "v Sloveniji še vedno svobodno ozemlje od virusa 61 od 212 občin".

Celotno situacijo je nato razložil s pomočjo teorije grafov, ki potrjuje, da smo z omejevanjem gibanja na občino bivanja uspešno zamejili širjenje virusa. Podrobnejšo razlago prof. dr. Marušiča si lahko ogledate v spodnjem videu.

"Vedno se bodo našli ljudje, ki bodo trdili, da so bili ukrepi preostri in nepotrebni. In kako bi lahko zdaj te ljudi prepričali? Časa ne moremo kar zavrteti nazaj in preveriti, kako bi se vse izteklo brez teh ukrepov," nadaljuje prof. dr. Marušič.

"V medijih je bilo zaslediti tezo, da naj bi NIJZ in drugi odgovorni skrivali podatke o še aktivno okuženih, ki da jih je veliko manj, kot se poroča, in da naj bi bili zato ukrepi nepotrebni. Natančnega podatka o razmerju med aktivno okuženimi in že okrevanimi nima nihče in ga niti ne more imeti. Se pa da vsaj približno izračunati, kar mi zadnja dva tedna redno počnemo. Na Univerzi na Primorskem izračunavanje z veseljem podrobneje predstavimo vsem, ki to želijo. Samo telefon naj zavrtijo, pa bo," dodaja.

Pametno je, da smo se sproščanja ukrepov lotili korak za korakom, ocenjuje Marušič. Kot dodaja, je treba sedaj vse izkušnje "preliti v načrt, s katerim bomo naslednji val covida pričakali bolje pripravljeni."