MEIRA HOT MINISTRICI ASTI VREČKO: "Omogočite izvedbo Tartini festivala"

Piran

Znameniti Tartini festival je lani, v Tartinijevem letu, ostal brez finančne podpore ministrstva za kulturo, kar so organizatorji označili za "brutalno in nepotrebno prekinitev 20-letne tradicije na Primorskem". Kljub zgražanju javnosti je bil maja letos ponovno deležen zavrnitve sofinanciranja s strani ministrstva. Poslanka Meira Hot je zato na ministrico Asto Vrečko naslovila pobudo, v kateri jo poziva, da se preučijo vse možnosti in omogoči izvedba festivala.

Meira Hot

"Kot Pirančanka, sem zaskrbljena, da bo, ne le občina, temveč tudi celotna skupnost, celotna Slovenija, izgubila ta dragoceni festival, ki nosi bistven lokalni, regionalni, mednarodni in kulturni pomen ter ga že 22 let uspešno vrši. Tartini festival je zagotovo del kulturne zavesti Primork in Primorcev in tudi pomembno stičišče s sosednjo Italijo. Zagotovo ga je mogoče opredeliti kot osrednji kulturni dogodek Primorske in tudi pomemben del turističnega programa Občine Piran," je zapisala poslanka SD v pobudi, ki jo je naslovila na ministrico za kulturo Asto Vrečko iz stranke Levica, da v sodelovanju z lokalno skupnostjo preuči vse možnosti in omogoči izvedbo festivala.

Asta Vrečko

Gre za enega najbolj prepoznavnih festivalov v Sloveniji, ki ga je leta 2014 ministrstvo za kulturo uvrstilo med štiri najbolj pomembne glasbene festivale v državi, pomemben pa je tudi v okviru mednarodnega kulturnega sodelovanja z Italijo: že osem let sodeluje s festivalom Veneto v Padovi, ki ga je ustanovil sloviti maestro Claudio Scimone in ga posvetil Giuseppeju Tartiniju in tako "združuje dve mesti in dve naciji, ki ju je zaznamoval ter povezal Giuseppe Tartini", je zapisala Hotova.

Lansko leto je komisija ministrstva za kulturo v času mandata ministra Vaska Simonitija ocenila, da Tartini festival ni primeren dogodek za dodelitev razpisnih sredstev, kar je po mnenju Meire Hot povzročilo veliko škode ugledu festivala in kulturnemu kapitalu ter turističnemu potencialu Občine Piran. Financiranje festivala je bilo posredovano v ponovno presojo, a je strokovna komisija ministrstva za kulturo 17. maja letos izdala negativno odločbo v zvezi z njegovim sofinanciranjem.

"Presenetljivo je, da je festival z eno izmed najdaljših tradicij prejel 10 od 15 točk v oceni referenčnosti prijavitelja, čeprav že več kot dve desetletji nadvse uspešno organizira osrednji glasbeni festival Primorske," je ogorčena Hotova. V utemeljitvi je strokovna komisija izrazila dvom v uspešnost izvedbe projekta, čeprav je bila organizacija festivala ocenjena kot uspešna "prav vsako izmed 22 let".

Hotovo preseneča tudi to, da je komisija nižjo oceno izkazovanja interesa s strani referenčne mednarodne strokovne javnosti (producentov, novinarjev, organizatorjev itn.) utemeljila s tem, da "ni mogoče oceniti interes tujih producentov in organizatorjev kot odličnega", čeprav obenem "omenjajo najvišje nacionalne in tuje ter kulturne instance, ki izkazujejo interes za festival, vendar to po mnenju strokovne komisije naj ne bi zadostovalo".

Nenazadnje pa je strokovna komisija ocenila pomen festivala za predstavljanje ter promocijo slovenske glasbe v mednarodnem prostoru s 5 od 10 točk, pri čemer pa "že sama narava festivala omogoča slovenskim glasbenikom, da se pokažejo širši mednarodni glasbeni javnosti. Tartini festival sodeluje z desetimi koncerti v Italiji, Avstriji, Franciji in na Madžarskem ter že samo na temelju teh partnerstev promovira slovenske glasbenike," je v svoji pobudi ministrici za kulturo še zapisala Meira Hot.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
pinkopalinko |  30 .06. 2023 ob  15: 08
rešitev za festival je enostavna: preselitev v Zokilandijo in takoj bo na razisu dobil 24 točk od 15 možnih.
galeb |  30 .06. 2023 ob  14: 37
@Prč
ma si prou en šturlo. Za tebe je fino da so naši primorski poslanci tiho ku miši. Pa sej itak so. Inu ku se oglasijo jih taprvi potunkamo tle doma. Meira ima prou. Ma kaj se če ment nekje na tiho tm u koaliciji ku pa lublančani nočjo čut nč od nas tuki dol. Nisi prebrau kaj piše? Menli so se že lani pa ni blo nč od tega šrajanja! Treba je it u medije ker lublančani poberejo ves kulturni denar samo za festival poletje u lublani. Masa dnarja gre za tisti festival za druge ne ostane nč briga njih tartini če pa ni rojen u lublani!
Gabrijel |  30 .06. 2023 ob  13: 58
15
Jaz sem pa ogorčen vsakič, ko se sprehodim čez Portorož in opazujem, kakšen kraval dela s svojimi balkanskimi prijemi poslankin striček, sloviti čika Hot. Glasna glasba, razgrajanje in ponudba, da te mine, kar nenazadnje dokazuje večinoma prazen stričkov lokal. Pa obvezno parkiran stričkov avto na avtobusni postaji. Ma ne me j.... gospa poslanka.
Prč |  30 .06. 2023 ob  12: 27
15
Meira, z ministrico Vrečko se lahko zmenita na kakem koalicijskem srečanju, osebno in ne preko medijev. Na tak način si samo delate samopromocijo, rezultatov pa od vsega tega ni.