MEIRA HOT: Ali gre pri prodaji Save Madžarom za vračilo Janševih dolgov Orbanu? (VIDEO)

Slovenija

Socialni demokrati pričakujejo, da bo vlada v primeru Save zaščitila ključne lokacije za razvoj slovenskega turizma in da bo preko svojih skladov uveljavila predkupno pravico v primeru omenjene družbe. S tem bi postavila "obrambni zid" in zaščitila Slovenijo pred razprodajami, je v izjavi za medije poudarila poslanka Meira Hot. Če bi država prodajala svoj delež Save v stanju, kot je sedaj, bi delala škodo slovenskemu turizmu, pa je na Facebooku objavil gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Dodal je, da njegovo stališče ostaja jasno: najprej konsolidacija slovenskega turizma, šele nato prodaja.

Hotova je v primeru spremembe načrta upravljanja kapitalskih naložb države, v kateri se omenja možnost prodaje državnega deleža v Savi, ocenila, da gre za "popolno kapitulacijo" predsednika vlade Janeza Janše in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki sta "čez noč spremenila ključno strategijo razvoja turizma v Sloveniji".

Kot je spomnila, je bila Sava ves čas označena za enega ključnih deležnikov pri razvoju slovenskega turističnega holdinga. Med drugim je država porabila več kot četrt milijarde evrov za turistične bone: "Vlagali smo denar za ohranitev tega gospodarstva, sedaj se pa to čez noč prodaja."

Hot: gre za prodajo nacionalnih interesov

Po mnenju Hotove je vprašljiv tudi način prodaje, saj gre v bistvu za prodajo celotne panoge. "Govorimo o petih ključnih turističnih destinacijah v Sloveniji, ki imajo v lasti več kot 3000 sob," je izpostavila poslanka SD in dodala, da gre tudi za delovna mesta in dobavne verige, vezane na te destinacije.

Glede prodaje deleža v Savi Madžarom pa je Hotova spomnila, da so Madžari vstopili v Terme Lendava z obljubami o obnovi hotelov in novih delovnih mestih, dejansko pa so "odpustili prav vse", medtem ko obnova hotela Lipa stoji.

Zato se v SD sprašujejo, če ne gre tu za Janševo vračilo dolgov madžarskemu premierju Viktorju Orbanu. "Tu gre za prodajo nacionalnih interesov in mi pričakujemo, da bo država zaščitila ključne lokacije za razvoj slovenskega turizma in da bo enostavno uveljavila predkupno pravico, da bo res postavila nek obrambni zid in zaščitila Slovenijo pred tovrstnimi razprodajami," je še navedla Hotova.

Najverjetnejši kupec okoli 43-odstotnega deleža družbe Sava, ki je v lasti sklada York, je madžarski sklad Diofa Asset Management, ki je v lasti enega najbogatejših Madžarov z dobrimi povezavami s krogom madžarskega premierja Orbana, sta v sredo poročala televizija POP TV in časnik Delo.

SDH: možnih je več scenarijev

Slovenski državni holding (SDH) je danes v odzivu na te informacije navedel, da je v letnem načrtu upravljanja za leto 2022 predvidel več možnih scenarijev in s tem tudi večjo prožnost pri odločanju glede turističnih družb, predvsem pri ključni turistični skupini Sava. Dodal je, da trenutno ne vodi uradnega postopka prodaje ali nakupa deleža v Savi.

Po poročanju medijev je v letnem načrtu upravljanja kapitalskih naložb države za leto 2022, ki ga je potrdila vlada, med drugim predvideno preverjanje možnosti vnovičnega poskusa prodaje Telekoma Slovenije, omenja se tudi možnost prodaje državnega deleža v družbi Sava, ki je pomembna zaradi Save Turizma. Mediji se pri tem sklicujejo na nejavni del načrta.

"Prodaja v trenutku, ko je vpliv epidemije še vedno prisoten, bi povzročila neposredno škodo. In kdo bi odgovarjal za to?" se je v zapisu na Facebooku vprašal minister Počivalšek.

Minister je izpostavil, da York ni državni, ampak je zasebni sklad. "Zato je tudi absolutno suveren v svojih poslovnih odločitvah. So se pa pogledi državnih lastnikov in sklada York v preteklosti bistveno razlikovali," je povedal.

SDH lani sklenil dodatek k pogodbi o reprogramu terjatev do družbe Sava

Vprašal se je, zakaj bi morala država na vsak način odkupiti delež Yorka, čeprav bi se lahko s tem postavila v slabši položaj, ter zakaj so še nekaj mesecev nazaj dobivali vprašanja, zakaj je delež Yorka treba sploh kupiti. "Del takih špekulacij ne želim biti," je poudaril in sklenil: "Aktivnosti za leto 2022 so potrjene in upravljalec slovenskega premoženja ima nalogo, da temu tudi sledi."

Predsednik uprave SDH Janez Žlak je decembra v intervjuju za časnik Delo razkril, da so v letnem načrtu upravljanja poleg možnosti nakupa in oblikovanja turističnega holdinga predvideli še druge možne scenarije, kot na primer združitev Save in Save Turizma ter skupno prodajo s skladom York.

SDH je v današnjem sporočilu še navedel, da bo tudi v letu 2022 posebno pozornost namenjal spremljanju poslovanja državnih turističnih družb, analizi razmer v turistični panogi, izvedbi načrtovanih investicij in načrtom družb za okrevanje po posledicah, ki jih je povzročila epidemija covid-19.

"Za turistične družbe bo v letu 2022 ključna stabilizacija poslovanja ter učinkovito prilagajanje spremenjenim razmeram v panogi (struktura gostov, spremenjene potrebe oz. pričakovanja gostov, trajnostna naravnanost ...)," je zapisal SDH in v zvezi s tem poudaril, da je septembra lani sklenil dodatek k pogodbi o reprogramu terjatev do družbe Sava, s čimer se je refinanciranje podaljšalo do 30. junija 2022, kar da ohranja stabilnost poslovne skupine Sava.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
zoran13 |  23 .01. 2022 ob  21: 31
Luksemburški sklad York Global Finance Offshore

Mednarodni finančni sklad York Capital je tisti finančni sklad, ki prek svoje firme v Luksemburgu - York Global Finance Offshore BDH velja za hišnega prevzemnika terjatev podjetij na DUTB (slabi banki), ki so jih (oziroma jih še) obvladuje slovenska tranzicijska levica. York je tako reševal Bojana Petana (tukaj je natančno opisana zgodba "prodaje DZS" - vir: Požareport), delno Hermana Rigelnika (ACH), Savo, zdaj pa tudi zamejsko družbo KB1909 iz italijanske Gorice, vključno z revijo Mladina ...), pri čemer se - zaradi skritega lastništva tega sklada - tudi vedno bolj vrstijo govorice, ugibanja, informacije, da skozi sklad York v Slovenijo nazaj prihaja slovenski kapital, tiste milijarde evrov, ki so med tranzicijo izpuhtele v tujino, predvsem v davčne oaze, in poceni prevzema nekdanja državna podjetja.

Zdaj pa se dogaja tudi to, da vodilni predstavniki Yorka v Sloveniji, kot je recimo širši javnosti neznani Dejan Rajbar iz družbe Elements Capital Management, sredi Ljubljane na veliko investirajo. Gradijo! Ne kot York, ampak "osebno", "zasebno", gre pa za milijone evrov. Rajbar namreč na Podutiški cesti gradi velik stanovanjsko-poslovni kompleks, verjetno težak več milijonov evrov. Edini kredit, ki je po dostopnih podatkih iz zemljiške knjige trenutno uradno zabeležen pri tej investiciji, je 500 tisoč evrov, ki jih je Dejan Rajbar dobil od Addiko banke 14. februarja letos, vrniti pa jih mora do leta 2034, kredit v višini 400 tisoč evrov, ki ga je dobil pri Abanki 18. januarja letos, pa je - očitno - poplačal že do 22. februarja, tako vsaj izhaja iz zemljiške knjige. Spomnimo, Abanka je pravkar v procesu prodaje.
3.marec 2020
test.synonymful.com/post/466334/slovenski-japi-iz-mednarodnega-sklada-prijaznega-do-nase-tranzicijske-elite-sredi-ljubljane-na-veliko-investira-gradi
ManofSteel |  23 .01. 2022 ob  15: 02
@obala pojasni malo, da slišim? "Strokovnjak" brez tehtnih argumentov....misli, da je fovolj le napisat "poglej"...bwahahahaha....ti resno misliš, da smo vsi tako butli kot levnuhi, ki verjamejo v vse kar jim rečeš, pa čeprav brez nobene osnovejQuery1123017228444377149876_1642946348634? Taki kot so Ajk in podobni orangutani so tvoji visionarji....bwahahaha
Obala1 |  22 .01. 2022 ob  23: 09
Ko je MOL kupoval INO na Hrvaskem je Sanader dobil 10 mio EUR podkupnine ter ostali In HDZ en zajeten kupcek denarja …a tukaj mislite, da bo drugace? Ovce
@manof steel će ze omenjas sklad York vidi njegovo lastnisko strukturo :-)
Hiphop |  22 .01. 2022 ob  06: 48
Ufff al vas bo karma mlatila vse vas ki ste tako sovrazno nastrojeni. Za vsakega pride čas dont worry..
Tisti ki mi dajete minuse samo dokazujete moje stališče tako, da grazie tantto.
Admin ki pa brise moje komentarje pa...stick it up yours!
Istriano |  21 .01. 2022 ob  22: 05
Meira tvoja stranka je bila v skoraj vseh vladah. Zakaj niste rešili vse te zadeve že prej?
asmas1965 |  21 .01. 2022 ob  16: 57
12
Meira Hot...ne zavajaj... citiram naslovnico:"MEIRA HOT: Ali gre pri prodaji Save Madžarom za vračilo Janševih dolgov Orbanu? (VIDEO)".....Janša in trenutna vlada nima nič s SAVO ker jo je LEVA vlada prej prodala luksemburškemu skladu.A tedaj si bila pa tiho.Potem bodi tiho tudi sedaj.in ne nabiraj točk ker jih boš na tak način izgubila
 |  21 .01. 2022 ob  11: 51
15
ej ciao ..
jaz bi vprašal novinarje regionala obalne poslance in na sploh kritično javnost
kaj se je zgodilo z na črno zgrajeno nepremičnino Turkovih ? smo že vsi pozabili jQuery112304298146634613691_1642762171553?
a ni da se bo odvzela rušila kao so zakoni enaki za vse ??
a se to lahko malo posanima,,je vse potihnilo kako to
ManofSteel |  21 .01. 2022 ob  11: 09
Sklad York kupi in proda Mladino in vse tiho, York kupi Savo in vse tiho, York rešuje Petana/DZS in vse tiho, ko pa York proda Savo pa novice "Janša prodaja državo Madžarom" #butale
ManofSteel |  21 .01. 2022 ob  11: 07
Sklad York je zaseben luksemburški sklad, ki je leta 2016 odkupil 27 milijonov terjatev podjetja Sava, s čimer je postal njen lastnik v višini 42 odstotkov. Omenjeni sklad je kasneje tudi odkupil lastništvo v Mladini, Istrabenzu, DZS, Delu Prodaja in Termah Čatež. Potem ko mu šest let ni uspelo, je sedaj prodal svoj delež v podjetju Sava madžarskemu skladu Diofa Asset. Kot je poudaril minister za gospodarstvo, sklad York ni državni sklad, temveč zasebni in vlada pri teh transakcijah ni imela nobene vloge. “Zato je tudi absolutno suveren v svojih poslovnih odločitvah,” je dejal.
ManofSteel |  21 .01. 2022 ob  10: 41
-2
Strokovnjak @Fošina se oglaša...bwahahahahahahahahahahahahahahahahaha...pa ni čudno, da bebci volijo te parazite od KUL-ovcev, če pa ste totalno poneumljeni. Ti si kao delavec v turizmu pa poznaš situacijo , kako in kaj se dela ? Osebno sem v turizmu že od vedno...pa me zanima od kod tebi te informacije ? bwahahahahahaha Pravi vzdevek si si dal...fošina....ma va caga
ManofSteel |  21 .01. 2022 ob  10: 27
Gospođa je sklicala konferenco levih medijev...naj pride v studio Palnet TV ali Nova Tv...hitro bi jo utišali z dejstvi in resnico....pa še kak odgovor bi zatajila...bwahahahahaha
Hiphop |  21 .01. 2022 ob  09: 54
-6
Nekateri komentirate brez preverjarnja. Mogoce ste zato tako sovražno usmerjeni proti Hotovi. Meira v razliko marsikoga vas tu ima fakulteto koncano z 10ko! Vi niti ne veste kaj to je fakulteta še OŠ vam je tuja ker čene nebi pisali tako nizkotnih komentarjev kot ste jih nekateri pisali. Jaz poznam Meiro osebno in vam povem da je zenska na pravem mestu in dela vedno v dobro vseh, v razliko drugih ki delajo v dobro samo sebi!!!
Kar se pa tice albancev..noben NIMA PRAVICE SODITI DRUGEMU GLEDE OD KJE PRIHAJA!! Sodi po dejanjih ali nedejanjih. Bumbarji
1