MEDTEM, KO V TRSTU PIJEJO KUHANČKA IN JEJO MUŠOLE: Kaj sploh lahko pričakujemo na obalnih sejmih?

Izola

Letošnji božično-novoletni sejem v Trstu ni tako velik kot v letih pred covidom, hišic je občutno manj. Kljub temu je na Trgu Sv. Antona zadišalo po kuhanem vinu, dobiti je mogoče tudi značilne tržaške mušole (školjke), ki so jih nekoč prodajali v hišicah na različnih koncih ulic. Na pravilno nameščene maske opozarjajo mestni redarji, ki skrbijo tudi, da ne pride do množični zbiranj, piše Primorski dnevnik. Pri nas letos ne bo dišalo iz hišic po kuhanem vinu, saj je vlada prepovedala ponujanje hrane in pijače. Kaj takšni ukrepi pomenijo za obalne občine?

V Piranu računajo izpeljati tri praznične sejme

Na piranski občini prepoved razumejo in se z njo v smislu družbene morale in preobremenjenosti zdravstvenega sistema strinjajo. "Vsekakor pa bodo njeni vplivi glede ekonomike poslovanja številnih poslovnih subjektov izrazito negativni," dodajajo.

Njihov praznični program iz tega naslova "ne bo pretirano okrnjen". Ko so ga načrtovali, so imeli v mislih tudi možnost, da bi vlada lahko sprejela tovrstne prepovedi. Poleg tega praznični program, ki ga pripravlja piranska občina, sloni predvsem na kulturnih vsebinah.

Če bo šlo brez večjih sprememb pri vladnih odločitvah, bo v prazničnem decembru mogoče obiskati Božično-novoletni sejem v Portorožu (od 3. decembra do 2. januarja), kjer bo postavljenih 15 stojnic, Praznično druženje v Piranu (od 19. do 24. decembra) in Tartinijevo božično-novoletno tržnico v Piranu (od 27. decembra do 7. januarja).

Na piranski občini se zavedajo, da bo obisk zagotovo manjši. Ker so bili ponudniki predčasno obveščeni, da gostinske ponudbe najverjetneje ne bo, prevelikega vznemirjenja s strani najemnikov stojnic ni bilo. Prav tako nimajo težav z vračilom denarja, ker za najem stojnic ni bilo treba plačati vnaprej.

Cena za najem stojnice na portoroškem božično-novoletnem sejmu znaša 100 evrov za ves čas sejma.

Ankaran letos zgolj z otroškim drsališčem

V ankaranski občini sejmov v adventnem času niso načrtovali. "V luči epidemičnih razmer je v Ankaranu odprto zgolj otroško drsališče, ki se nahaja na odprtem, nadkritem prostoru. Ob drsališču je zagotovljena osnovna gostinska ponudba na prostem za potrebe drsališča, za otroke in njihove spremljevalce. Postavljenih je nekaj miz, ki so umeščene na predpisani razdalji, streže se samo ob mizah, ob tem se dosledno upošteva vse ukrepe – razkuževanje, razdalja, omejitev števila gostov," pojasnjujejo na Občini Ankaran.

Foto: Občina Ankaran/Janez Volmajer

Ob vstopu na drsališče se preverja izpolnjevanje pogoja PCT, omejeno je tudi število obiskovalcev.

Izolska občina načrtovala pet hišic z gostinsko ponudbo

Na morebitne prepovedi so bili v času načrtovanja prazničnih dogodkov pripravljeni tudi v izolski občini. "Praznični program je bil že v začetku načrtovanja prestavljen na splet in v prostore kulturnega doma, zato programa zaradi spremenjenega odloka ni bilo treba prilagoditi," pravijo.

Razen Miklavževe tržnice, ki je potekala minuli konec tedna v organizaciji društva Alle porte, drugih sejmov nimajo v načrtu. So pa letos imeli predvidenih pet prodajnih hišic z gostinsko ponudbo v času dogodka Ledeni otok (med 26. decembrom in 9. januarjem). Za najem bi gostinci morali odšteti 1500 evrov, vendar jih zaradi napovedanih strožjih ukrepov niso oddali.

"Razumemo, da je zdravje na prvem mestu, bi pa bilo veliko manj slabe volje, če bi bila odločitev sprejeta prej in se ne bi spreminjala," dodajajo na izolski občini.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  11 .12. 2021 ob  00: 10
Prejsnja leta pa smo jamrali da itak ni nobenega vzdusja in smo hodili gledat lucke kot da bi prisli ven iz postonjske jame...
Wow lucka,pazi kapnik...
galeb |  11 .12. 2021 ob  00: 08
In kaj Kopra sploh ni več med Obalnimi občinami?
Martin Kacur |  10 .12. 2021 ob  19: 22
Lahko pričakujemo krdelo žabarjev. Sploh če bo lepo vreme.
ZigaZois |  10 .12. 2021 ob  10: 38
V Trstu pijejo BRULE!
Kuhančka pijejo v LJ
vseved |  09 .12. 2021 ob  18: 00
-1
@Istriano,bojim se, da nam bo jajo še doolgo razbijal bale. Na oblasti ga bo zadržala SLS.
Istriano |  09 .12. 2021 ob  16: 48
Še dobre štiri mesece nam bo Jajo lahko razbijal balote, potem pa AADDDIIJJJOOO!
alfa |  09 .12. 2021 ob  15: 38
-1
MI kaj lahko pričakujemo MIjQuery11230060816209393432574_1639060519352 prav nič,temveč VLADA lahko pričakuje morebiti kake proteste!!
vseved |  09 .12. 2021 ob  14: 37
Bomo pa šli v Trst.