MEDNARODNA KONFERENCA INNORENEW COE 2020: Z obnovljivimi materiali do trajnostnih in zdravih zgradb

Koper

Raziskovalni inštitut InnoRenew CoE je v sodelovanju z Univerzo na Primorskem organiziral mednarodno konferenco o obnovljivih materialih in trajnostni gradnji. Na konferenci, ki je potekala v živo in na spletu, je sodelovalo 32 strokovnjakov, ki so predstavili vlogo obnovljivih materialov pri trajnostni gradnji z upoštevanjem okoljskega, varnostnega, gospodarskega, digitalnega in družbenega vpliva. Konferenca je bila obenem priložnost za celovito izmenjavo znanja in razpravo o nastajajoči vedi o obnovljivih materialih, namenjenih razvijanju grajenega okolja, ki ugodno vpliva na človekovo zdravje in okolje, pa tudi o inovacijah na tem področju.

Osrednji gost konference je bil priznani mednarodni strokovnjak in svetovalec za trajnostne inovacije Carlo Battisti, ki je tudi predsednik organizacije Living Future Europe – ta si prizadeva, da v Evropi pospeši spremembe in zagotovi potrebno usmeritev k prehodu na regenerativno načrtovanje. Battisti je v svojem nastopu izpostavil vse večjo zahtevo po transparentnosti pridobivanja in predelave materialov, kar vključuje pot izdelka od gradbenih proizvajalcev do trga. Uporabniki in kupci želijo imeti vse informacije, tudi to, ali izdelek vsebuje škodljive sestavine ali jih ne, kar je po njegovem mnenju ključno. Poudaril je tudi velik pomen obnovljivih virov.

"Pri porabi in uporabi virov moramo razmisliti o tem, da bomo okolju vrnili več, kot smo od njega vzeli. Dober primer je les, saj so določene vrste dreves, iz katerih ga pridobivamo, hitro obnovljive. Poleg tega les v neposrednem proizvodnem procesu in po njem, v trajnih izdelkih, skladišči ogljikov dioksid. Ker je naš končni cilj zmanjšati emisije CO2 na globalni ravni, moramo zelo temeljito premisliti, katere materiale izbiramo in uporabljamo," je poudaril Carlo Battisti.

Mednarodna konferenca je izpostavila pomen trajnostne gradnje, ki je zelo aktualna zaradi uvedbe Evropskega zelenega dogovora, ki bo glavno gonilo za trajnostni razvoj v Evropi. Obnovljivi materiali pri tem igrajo zelo pomembno vlogo, saj pozitivno vplivajo na okolje, zdravje, varnost. Razprava je jasno pokazala potrebo in nujo po trajnostni gradnji in materialih, predstavljene pa so bile tudi možne rešitve. Vzpodbudno je, da veliko mladih in zavzetih raziskovalcev z navdušenjem išče rešitve za trajnostno gradnjo in ustvarjanje zdravega okolja za bivanje in delo. Prav tako pa ti raziskovalci s svojim delom in inovacijami podpirajo gradbeni sektor in razvoj novih materialov.

Po besedah namestnika direktorice InnoRenew CoE dr. Michaela Burnarda, je konferenca o obnovljivih materialih in trajnostni gradnji upravičila pričakovanja. Še posebno je pomen trajnostnosti izpostavljen spričo izzivov, ki jih prinašajo klimatske spremembe. "Vesel sem spoznanja, da je zelo jasna potreba in nuja po resnem razmisleku o podnebnih spremembah; uporabiti moramo našo ustvarjalnost, trdo delo in spremeniti razmišljanje o gradnji in materialih, če želimo zmanjšati podnebne spremembe in ohraniti zdravo bivanjsko okolje."

Naslednja mednarodna konferenca v organizaciji InnoRenew CoE bo 10. in 11. junija 2021, obravnavala pa bo temo zdrave in trajnostne renovacije z obnovljivimi materiali.

Letošnjo konferenco je podprlo podjetje VG5 d.o.o.