"MEDMESTNI AVTOBUSNI PROMET NA OBALI IMA VELIKO POMANJKLJIVOSTI": Gibanje PNI na župane naslovilo to pobudo

Izola

Pred nami je teden mobilnosti, v katerem tudi obalne občine sodelujejo že vrsto let: Ankaran tri, Izola pet, Piran deset in Koper kar 19 let. To je teden, v katerem združimo moči in na glas pozovemo k spremembi mobilnostnih navad. Organizirajo se številni dogodki, osvešča se občane, mladino, prirejajo se fototermini ... "Kaj pa potem?" se sprašujejo v gibanju Ponosni na Izolo (PNI), kjer opažajo, da se predvsem na Obali spreminjajo le malenkosti. Zato so se na obalne župane, mestne in občinske svetnike, obalne poslance in pristojna ministrstva obrnili s pobudo.

"Obalne občine imajo veliko skupnega, ko pa govorimo o tednu mobilnosti, ugotovimo, da jih povezuje medmestni avtobusni promet, ki ga zaznamujejo številne pomanjkljivosti," menijo v gibanju PNI, kjer ugotavljajo, da denimo osnovnošolec, ki obiskuje šolo v drugi občini, ne more kupiti vozovnice po znižani ceni.

Tako dijak za relacijo Izola–bolnišnica–Izola plača enako kot dijak za relacijo Piran–Koper–Piran, pri čemer se prvi lahko vozi le tri kilometre na svoji relaciji, drugi pa od Pirana do Kopra in nazaj. Enako plača tudi dijak iz Strunjana, pa lahko uporablja le relacijo Strunjan–Koper–Strunjan. Tisti iz Jagodja enako. In tako naprej ...

Tudi pri športnikih je težava, saj je v sicer odlično idejo, da se s svojo mesečno vozovnico lahko vozijo po vsej Sloveniji, kot je pri nas v navadi, posegla "ročica birokrata", ugotavljajo v PNI. Tako vsi športniki niso v enakem položaju in niso upravičeni do takšne vozovnice, ker tekmujejo v "napačni" panogi, kot na primer plesalci v cheerleading zvezi (niti člani reprezentance), gimnastičarji, ki tekmujejo v C programu in številni drugi športniki, ki se ukvarjajo z neolimpijskimi športi. Mladih, ki na Obali trdo trenirajo 3- do 5- in celo 6-krat tedensko ter tekmujejo v teh, v tem primeru zapostavljenih, disciplinah ni malo, pravijo v PNI. "Klubi oz. društva pa niso v vseh štirih občinah, tako da so mnogi odvisni od prevoza," še dodajajo.

Evgenij Komljanec, prvi mož gibanja Ponosni na Izolo

Veliko staršev jim je tudi zaupalo, da imajo tudi težave s spletnim voznim redom, ki večinoma ne deluje, ali ne prikazuje vseh relacij. Da otrok avtobus včasih ne pobere, ali da ga celo sploh ni. Da prevoznik ne odgovarja na telefon v pisarni, da otroci ne morejo kupiti vozovnice za relacijo, ki ni strogo vezana na šolo, ki jo obiskujejo. In še mnogo drugih težav.

"Kaj torej preostane staršem? Da otroke vozijo z avtomobili, ali jim kupijo lastno prevozno sredstvo, ki je seveda uporabno le, ko vreme to dopušča. Torej avto, skuter, moped," ugotavljajo v PNI.

Zato skupaj s svojimi svetniki pozivajo župana Danila Markočiča in ostale župane slovenske Istre, da ob letošnjem tednu mobilnosti preidejo od besed k dejanjem in takoj sprožijo pobudo, da se občine Ankaran, Koper, Izola in Piran povežejo v mestni promet. Pristojna ministrstva pa naj tako povezane občine vključijo v projekt integriranega javnega potniškega prometa, za katerega je pristojno ministrstvo za infrastrukturo.

Župana Markočiča želijo spomniti tudi na to, da Izola nujno potrebuje učinkovit mestni promet, ki bo razbremenil mesto in omogočil mobilnost tudi tistim, ki nimajo, ali ne želijo uporabljati avtomobila.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
frikofrkic |  14 .09. 2020 ob  21: 51
Ena super idej, ki ne ponuja rešitev, naslavlja se na župane pa čeprav je medmestni promet v domeni ministrstva z infrastrukturo, kateremu pa Komljnec ne bo pisal, ker ni reklamnega učinka... skratka, lepe besede za lepo reklamo. Bravo.
kokodek |  14 .09. 2020 ob  14: 06
Vse štiri občine bi morale imeti enotno vozovnico, ki naj bo subvencionirana, da se bo splačalo vozit z javnim prometom. To pomeni , da naj bodo linije bolj pogoste in razporejene čez cel dan. Ljudje se bodo privadili na javni promet in tako bodo vsa draga parkirišča bodo opravičila namen. Občinam ne bi smele vlagati v parkirne hiše ampak v kakovosten javni prevoz ( mestni, primestni in medmestni). Še bolj to velja za državo, ki bi morala posodobiti železniški promet. EU sredstva, ki smo jih kao dobili za covid, so za to prav lepa priložnost .
ZigaZois |  14 .09. 2020 ob  09: 24
14
Podpiram pobudo