MED KOPANJEM PREVIDNO! V vodo ne skačite razgreti, otrok ne puščajte brez nadzora

Kronika

"Ko iščete ohladitev v vodi in ob njej, ne pozabite na varnost," opozarjajo na Policijski upravi (PU) Koper, kjer poudarjajo, da če poznamo ter upoštevamo osnovna pravila in napotke za varno kopanje, lahko možnost za nastanek utopitve zelo zmanjšamo oziroma preprečimo.

Zato na PU Koper kopalcem svetujejo, naj ne hodijo v vodo, če se počutijo slabo, s polnim ali praznim želodcem ter pod vplivom alkohola; vodne blazine in drugi pripomočki za plavanje ne zagotavljajo popolne varnosti v globoki vodi. Če je telo pregreto, se pred kopanjem primerno ohladimo, premrzla voda namreč lahko povzroči krč, zato ne skačite v vodo, ko ste vroči in potni, saj se mora telo postopno privaditi na temperaturo vode.

Nikoli tudi ne skačemo v kalno ali preplitvo vodo in pred skokom vedno preverimo globino. Prav tako ne precenjujmo svojih sposobnosti in plavalnega znanja; otrok nikoli ne puščajmo brez nadzora na obali ali bregovih jezer, rek, še manj v vodi; otroci ne poznajo nevarnosti, zato starše in vzgojitelje opozarjajo, naj budno pazijo na otroke, ki se igrajo ob vodi, pa čeprav plitvi.

Ne plavajte sami na daljših razdaljah, saj tudi zelo dobro utrjeno in izurjeno telo lahko premaga trenutna slabost, pravijo na PU Koper, kjer dodajajo, da je ob nevihti kopanje nevarno, zato pojdimo čim prej iz vode.

Na bazenih in urejenih naravnih kopališčih se je treba ravnati po določbah kopališkega reda in znakov, postavljenih na kopališču. Upoštevati je treba odredbe in navodila reševalca iz vode ali druge osebe, ki je zadolžena za vzdrževanje reda na kopališču.

Previdno tudi na domačem bazenu

Odveč ne bo niti previdnost na domačem bazenu ali ob zabavah, ki jih organiziramo v bližini vodnih površin, še opozarjajo na policiji. Tam zavarujmo in primerno označimo vodne površine  na nevarna mesta namestimo reševalno opremo –, otroke in starejše neplavalce opozorimo na nevarnost padca v vodo. Otrok nikoli ne puščajmo brez nadzora! Danes smo žal že poročali o tragični nesreči, ki se je primerila v Istri, ko je v bazenčku pred hišo utonil malček.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija