MATOZ ŠIRI LOVKE PO OBALI: Na njegovi tarči je tudi Vinakoper?

Koper

Nedavne kadrovske menjave na vrhu Luke Koper so razkrile domnevne skrite načrte odvetnika premierja Janeza Janše, Francija Matoza, ki kot hobotnica širi svoje lovke po Obali. Potem ko je poleti postal predsednik nadzornega sveta Luke Koper ter je zdaj v vodstvo pristanišča uspel "vriniti" svojega izbranca Roberta Rožaca, naj bi hrepenel tudi po obvladovanju družbe Vinakoper, ki ima v najemu nekatera najboljša zemljišča na Obali, piše portal Necenzurirano.

Skoraj 78-odstotni, torej največji lastnik družbe Vinakoper je podjetje Adriafin, ki ga od maja letos vodi znan obalni podjetnik Sebastjan Vežnaver, sicer dober prijatelj Roka Snežiča, svetovalca za davke predsednika vlade. In ravno okrog Adriafina naj bi Franciju Matozu v zadnjem obdobju uspelo "splesti mrežo vpliva, v kateri vleče vse niti", piše Necenzurirano.

Lastnika Adriafina sta Luka Koper in Istrabenz, ki naj bi svoj polovični delež kmalu prodal, komu pa bo določil Matoz. Istrabenz namreč od prejšnjega tedna vodi njegova prijateljica in nekdanja sodelavka Nina Marin, ki ji je po pisanju portala Matoz v preteklosti odprl več poslovnih vrat. "Prste vmes" naj bi imel tudi pri njenem prihodu na vrh Istrabenza, saj je Janšev odvetnik med drugim tudi predsednik upravnega odbora Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), lastnice Istrabenza.

Matoz ima na tarči Vinakoper oziroma njegova zemljišča

Ali bo Luka Koper uveljavljala predkupno pravico za Istrabenzov delež v Adriafinu, bo odločal nadzorni svet oziroma Matoz, ki je njegov predsednik. Matoz bo nadalje odločal tudi, ali bo DUTB izbrisala hipoteko z Istrabenzovega deleža v Adriafinu po njegovi prodaji, zaradi česar je prodaja Adriafina v preteklosti že padla v vodo.

V Vinakoper so zanimiva predvsem njegova zemljišča, ki sodijo med najboljša na Obali. 590 hektarjev površin, na katerih so urejeni vinogradi, leži na desetih različnih lokacijah, večino jih najemajo od sklada kmetijskih zemljišč. Poleg tega posli v koprski vinski kleti cvetijo: kljub izrednim razmeram zaradi pandemije je družba lani ustvarila dobrih pol milijona evrov dobička in 1,5 milijona evrov denarnega toka iz poslovanja.

Necenzurirano še piše, da je Adriafin za interesente zanimiv tudi zaradi drugih poslov. V lasti ima namreč tudi 5.600 kvadratnih metrov veliko zemljišče ob obali v Ankaranu, na katerem stoji skoraj sto let stara vila, ki je označena kot kulturna dediščina. Kmalu zatem, ko je februarja letos Adriafin objavil javni poziv k oddaji ponudbe za to zemljišče, je direktor podjetja postal Vežnaver.

Ob tem se novinarji portala še sprašujejo, ali so Matozova imenovanja na različne položaje vodilnih slovenskih družb v resnici del plačila za odvetniške storitve, ki jih nudi Janši. Sodnih postopkov, v katerih Matoz zastopa predsednika vlade, je namreč toliko, da si jih Janša z redno plačo ne more financirati, še pišejo.


Zahteva za objavo popravka oziroma prikaza nasprotnih dejstev po prvem odstavku 26. člena Zakona o medijih (Zmed)

"Sem proti prodaji družbe Vinakoper

Z Rokom Snežičem se poznava, v mladosti sva se srečevala na različnih družabnih dogodkih, poslovno pa nikoli nisva sodelovala in ne sodelujeva. Moje imenovanje za direktorja družbe Adriafin nima nobene zveze s Snežičem ali kakršnim koli javnim pozivom za oddajo zemljišč. Družbo Adriafin zastopam skupaj z direktorjem Bojanom Babičem, kar lahko preverite v bazi Ajpes, s katerim tudi skupaj sprejemava odločitve. Kot Primorca oba zastopava interes, da se lastniška struktura družbe Vinakoper ne sme spremeniti, saj so Istrani znali in še vedno znajo delati vino, zato naj tako tudi ostane. Name ni nihče vplival ali skušal vplivati v zvezi s prodajo trt družbe Vinakoper, zemljišča so v najemu od Sklada kmetijskih zemljišč, saj sem prepričan, da moje namene, ki izključujejo prodajo, vsi poznajo."

Sebastjan Vežnaver

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Paperino |  29 .10. 2021 ob  08: 35
Nimaš kaj, Matoz še en v vrsti "žabarjev", ki bi rad spremenil našo Istro. "Ako ima boga" se jim bo vse enkrat povrnilo. Karma je jeba :P:P:P
Martin Kacur |  29 .10. 2021 ob  01: 14
Glavno, da ostane v rokah domačinovKaj tem ljudem ni jasno, da ne bodo s seboj nič odnesli. Skodo pa bodo naredili še naslednjim rodom. Mi pA vse to mirno gledamo. Ograni ki bi morali ukrepat pa gledajo proč.
Istriano |  28 .10. 2021 ob  14: 14
35
Recimo v Novem mestu so, razen Laboda, vsa podjetja ista, ki so se od časov socializma še razširila in okrepila. Prav tako so nastale nekatere nove tovarne.

MI SMO SE PA PUSTILI NATEGNITI OD SPREDAJ IN OD ZADAJ, TAKO DA SO NAM VZELI SKORAJ VSE, KAR SMO USTVARILI OZIROMA SO USTVARILI NAŠI PREDNIKI.
Boston28 |  28 .10. 2021 ob  13: 22
43
Proti Grafistu oz proti Guberacu je sala mala
Dejstvo pa je da bo pescica ljudi na obali, ki jih lahko prestejemo na prste ene roke...pokupila vse
td |  28 .10. 2021 ob  13: 14
14
@prognostik, ne delaj se še bolj neumnega kot si.
td |  28 .10. 2021 ob  13: 14
46
Upam, da dobi pošteno brco v rit na vseh državnih funkcijah isti dan, ko bo zaprisegla nova vlada.
Prognostik |  28 .10. 2021 ob  12: 27
-18
Kaj bo pa lovil s temi lovkami? Kaj je oktopod?
Ištrijan |  28 .10. 2021 ob  11: 47
47
MAFIJA!