MASKE BODO ZNOVA PREPLAVILE DRŽAVO: Ideje, kam na povorko (FOTO)

Slovenija

Pustne maske bodo po pustni soboti in nedelji na današnji pustni torek spet preplavile državo. Ponekod se bodo podale na karneval ali pustno povorko, nekatere večdnevne pustne prireditve pa bodo sklenili s tradicionalnim pokopom pusta. Na tak način bodo končali denimo 63. Kurentovanje na Ptuju in tradicionalno laufarijo v Cerknem.

[Foto-utrinki] ???? MEDNARODNA KARNEVALSKA POVORKA ???? Z današnjo Mednarodno karnevalsko povorko je 63. Kurentovanje doseglo...

Posted by Kurentovanje on Sunday, February 19, 2023

Na Ptuju je slovo od pusta še posebej praznično. Meščani večinoma že opoldne odložijo delo in se pridružijo različnim zabavam, ki se zavlečejo v pozne večerne ure. Karnevalski princ bo ključe mesta ob 17. uri znova vrnil županji, uro pozneje pa bodo pusta pokopali in za leto dni pospravili svoje kurentije in druge tradicionalne maske. Letošnji festival je bil po dveh letih epidemije še bolj množičen, saj bodo v enajstih dneh našteli okoli 100.000 obiskovalcev.

Medtem ko bodo v Cerknici pusta pokopali šele v sredo, pa bodo pustne prireditve na laufariji v Cerknem prav tako že danes zgodaj popoldne zaključili z obsodbo in usmrtitvijo Pusta. V Ormožu bodo s tradicionalno povorko zaključili štiridnevni Ormoški fašenk, Mariborčani pa se bodo veselili na Glavnem trgu, kjer bo potekal pustni sprehod v organizaciji Zveze prijateljev mladine Maribor.

Hvala vsem obiskovalcem za lepo udeležbo na pustni obsodbi!! ???????????? ( ... in še par utrinkov dogajanja????). Se vidimo zopet...

Posted by Laufarija Cerkno on Sunday, February 19, 2023

Pusta bodo danes pokopali tudi v Šenčurju, najbolj pustnem kraju na Gorenjskem, na Dolenjskem pa bodo danes v sklopu Šelmarije gonili medveda ter orali in sejali, letošnje dogajanje pa zaključili na pepelnično sredo, ko bodo pokopali kurenta in priredili veselo sedmino.

V Savinjski dolini bo najbolj veselo v Mozirju, kamor Pust mozirski vabi že več kot stoletje, ob 16. uri pa bodo na mednarodni povorki Pustnaki za en dan povsem zavladali mestu. Na Koroškem pustno rajanje že tradicionalno zaključujejo s srečanjem mask slovenjgraške, mislinjske in velenjske občine na Graški gori.

Edini, kjer že po tradiciji pustna rajanja podaljšajo vse do sobote po pustnem torku, je Fašjenk v Dobovi, ki letos poteka 25. in bo danes med drugim gostil otroško maškarado. Prireditev bodo konec tedna zaključili z veliko povorko, ko bo brežiški župan znova prevzel oblast od svojega pustnega kolega.

Ob tem policisti udeležencem pustnih norčij svetujejo, da se v primeru uživanja alkoholnih pijač, ne glede na zaužito količino, ne odločijo za vožnjo, ter opozarjajo, da vožnja v pustnih maskah, ki zmanjšujejo vidno ali slušno zaznavanje ter zmožnost obvladovanja vozila, ni dovoljena.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija