MARUŠIČ V NOVEM VIDEU: " Če bi ukrepe sprejeli teden dni prej, bi imeli petkrat manj problemov" (VIDEO)

Koper

Prof. dr. Dragan Marušič v tokratnem videu petič o COVID-19, tokrat z oceno dejanskega števila okuženih za SARS-CoV-2 in svežimi podatki za oceno razmerja med aktivno okuženimi in že okrevanimi. "Kakšnih večjih skrivnosti tu ni več, številke so vse lepe in pravilne," pravi Marušič.

Dr. Dragan Marušič vseeno predlaga dva načina, s katerima bi dobili oceno števila okuženih. Prvi način sloni na članku o stopnji umrljivosti, drugi pa na t. i. Paretovem principu, ki govori o tem, da naravni procesi okoli nas velikokrat sledijo matrici obratne sorazmernosti. Razlaga in številke pa v spodnjem videu.

Prof. dr. Dragan Marušič: Štejeta samobitnost in samozadostnost!

Prof. dr. Dragan Marušič petič o COVID-19, tokrat z oceno dejanskega števila okuženih za SARS-CoV-2 in svežimi podatki za oceno razmerja med aktivno okuženimi in že okrevanimi.

Objavil/a UP budi dne Petek, 17. april 2020

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Mitja |  20 .04. 2020 ob  01: 10
Poglejte gospod Marušič, kot prvo, na število okužb ne vpliva noben od matematičnih vzorcev ampak razlogi. Ki niso matematične ampak arhitekturne narave. Večina obolelih prihaja iz treh DSO jev Šmarje, Ljutomer in Metlika, vsi so brez ustrezne klimatizacije, zato se virusi v izdihanem zraku nahajajo dolgo časa v prostoru. Četudi na uro zračijo. Ministrstvo za zdravje zadnjih 25 let sestavljajo in vodijo funkcionalno nepismeni kadri, zsto tudi v primeru življenjsko potrebne ureditve prisilne klimatizacije niso sposobni na to niti odgovorit.
Manj kot četrtina prihaja izven DSO jev. Na število okužb ključno vpliva delo Policije, tožilstva in Zdravnike zbornice, če bodo sprožili postopke ugotavljanja kazenske, materialnein storkovne odgovornisti uslužbenev tudi Ministrsta za delo, Po tem se bodo stvari začele hitro urejat.
Ni podatkov o tem, pri koliko ljudeh so protitelesa in ne zbole, ne kažejo nobenih znakov, so pa kužni.
Miro |  19 .04. 2020 ob  21: 42
Prikazana mat. razlaga nima nič s subjektivno presojo, da bi imeli pol manj problemov, če bi ukrepe sprejeli teden dni prej. Epidemijo smo " uvozili ". Prinesli so jo v SL tisti, ki so se nahajali na dopustih v tujini. Še takrat ko so bili ukrepi sprejeti so nekateri potovali na počitnice. Na tiste, ki so bili v tujini en teden prej sprejeti ukrepi nebi pomenili praktično nič. Sicer so sedaj možne aplikacije različnih matematičnih metod, s katerimi se da ekstrapolirati gibanje pojava za naprej. Ugibanje za nazaj brez kakršnih koli stvarnih podatkov - številk pa je golo špekuliranje in kot tako oblika politiziranja pojava. Bistvo vseh teh sedanjih pametovanj pa je v tem, da prej nikogar ni bilo, ki bi znal en teden pred uvedbo ukrepov kar koli povedati o tem. NIZJ nič. Zdravstvena stroka nič. pa tudi matematiki nič. Sedaj nam pa vsi solijo pamet. Prav ljudje - konkretno M. Krek - iz enote NIZJ Koper so pri tem najbolj produktivni. Povedali so celo več kot prof. Marušič: brez ukrepov bi imeli v SL apokalipso 90.000 mrtvih, kar sicer ob danih podatkih o testiranih in okuženih pomeni 1,8 mio okuženih in 56 mio testiranih Slovencev. To je res nekaj genialnega. Sicer pa se da s preprostimi izračuni ugotoviti kdaj bo pandemija v SL obvladana. Gibanje št. testiranih, okuženih, ozdravelih in umrlih za obdobje uvedbe ukrepov kažejo, da bomo v SL pandemijo obvladali zadnji teden aprila ali prvi teden maja ( povprečna dnevna 5% degresija od 20 dne dalje - prej pa 10 dnevna progresija). Odpravili pa jo bomo v naslednjih 30 do 60 dneh. Časovni razponi so kar veliki, ker so bila nihanja pri teh pojavih kar veliki. Poleg tega pa se svetu kažejo tudi pojavi novih izbruhov ( Japosnka, Koreja ).Ti trendi so evidentni vse od 10 dne spremljanja pojava kot takega. Seveda pa je pojav pandemije strukturiran in zato kompleksen. O tem pa vedo več epidemiologi. Vsekako pa bo sproščanje ukrepov potrebno izvajati zelo previdno, konzervativno ter kontrolirano. Naše bodoče življenje pa bo še kar nekaj časa zazanamo s to pandemijo. Zanimivo je, da sem prvikrat v življenju srečal ljudi z masko na obrazi v Honk Kongu, Južni Koreji, Singapurju in Japonski pred 40 leti. Temu sem se takrat čudil. Absurd pa je, da je corona prvo udaril prav teh deželah, kjer imajo stoletno tradicijo nošenja mask na javnih prostorih. Očitno so se njihove življenske navade ter pogoji življenja v vsem tem času temeljito spremenile.

doc.dr. Miro Odar

p.s.: Ne želim polemizirati s prof. Marušičem, le nakazujem še kakšno poanto tega pojava. Njegov pristop je z vidika stroke korekten za razliko nekaterih, ki so res " amaterski ".
Motoviltz |  19 .04. 2020 ob  00: 10
Pri prvem videu le ustrelil popolnoma mimo.
Napovedal je na desettisoče okuženih.
Na koncu pa poudaril "kdaj bomo zaprli meje ?"
Vsi dobro vemo, da so okužbe v Slovenijo prinesli naši ljudje in celo neki zdravniki , ki so si v teh časih privoščili dopust z okužbo.
Matematika nima z napovedovanjem poteka pandemije nobene veze.
Matematika lahko napove potek okužbe samo v primeru, ko ni nobenih ukrepov.
Zaslugo za uspešno zajezitev okužbe imamo edino ljudje, ki se dosledno držimo priporočil strokovnjakov.

olor |  18 .04. 2020 ob  23: 15
Spomnite se kako je jj in njegovi kritizirali ukrepe Šarca. Sedaj ko jih pa njegova vlada sprejema je pa vse ok. Ta Marušič mu pa samo nekam leze, pametnjakovič
Pjero Panin |  18 .04. 2020 ob  20: 05
Jst bi ga proglasil za Svetnika!
In se vse ostale ki po toči,analizirajo zgodovino.
Taki nas bodo rešili vsega hudega :-)
Marko |  18 .04. 2020 ob  14: 42
Ma kdaj bo nehal utrujat s temi njegovimi enačbami? Te njegove računice so đabe, naj raje izračuna kako naj se rešimo virusa.
Tom |  18 .04. 2020 ob  13: 53
Zanima me komentar dr. Marušiča na izjavo ministra za zdravje, da do sedaj še nismo presegli številko umrljivosti starejših iz preteklega leta! Mimogrede lani ni bilo okuženih niti korona virusa, lahko se upošteva zgolj tiste, ki so se okužili z virusom, kateri je zelo nalezljiv, spr. virus neumnosti!
Mulo |  18 .04. 2020 ob  11: 33
No drugi teden bo razložil kako matematiko potrjuje, da dezinfekcija šteng v blokih in nošenje mask v Piranu, Kortah in Dekanih vplivajo na upočasnitev širjenja v domovih za ostarele v Šmarju pri Jelšah in Ljutomeru od koder prihaja večina novih okuženih zadnjih dveh tednov skupaj z zaposlenimi v zdravstvu. Po podatkih NIJZ je bilo v ponedeljek več kot pol aktivnih okužb oskrbovancev in zaposlenih v DSO-jih, število hospitalizacij ne raste od 28.3, do hospitalizacije računajo, da preteče teden dni po prvih simptomih, ki nastopijo povprečno 5 dni po okužbi, lahko pa do 12 dni in več. Delovanje ukrepov pravijo, da se pozna po 15 dnevih pri nas pa se je trend očitno obrnil že pred uvedbo ukrepov. Pri tem seveda Marušič predpostavlja, da izolacija in testiranje okuženih in tesnih stikov nima nobenega vpliva na širjenje virusa. Pa o tem koliko je bilo uvoženih okužb tudi nima podatkov, brez tega pa je kakršen koli R in spremembe le tega zgolj hipotetičen (manj uvoženih okužb ti da večjo R na isto število okužb X dni pozneje za večje število uvoženih okužb).
Ko približno poznaš obliko krivulje, vedno obstajajo parametri, ki ti bodo dovolj dobro popisali proces, v tem primeru potek epidemije, a to še vedno ne pomeni, da ti simulacije tudi dajejo realno stanje, ker je to odvisno od konteksta, torej predpostavk, osnovnih in robnih pogojev, ki pa so pri teh modelih "od oka".
td |  18 .04. 2020 ob  11: 10
Morda. Ali pa tudi ne. Me zanima, če matematika ve koliko okužb bi lahko preprečila redna uporaba mask s strani vseh, ker se tako pretežno širi virus. Morda pa bi imeli manj okuženih brez vseh drugih ukrepov. Itn.