MARKA IVANA RUPNIKA SPREJELI V KOPRSKO ŠKOFIJO: Svobodno lahko opravlja svoj duhovniški poklic

Koper

Nekdanjega slovenskega jezuita in umetnika Marka Ivana Rupnika, ki so ga zaradi obtožb zlorab redovnic izključili iz jezuitskega reda, so kot duhovnika sprejeli oz. inkardinirali v koprsko škofijo, danes poroča katoliški spletni portal Silere non possum. Po navedbah slovenskega katoliškega tednika Družina so na koprski škofiji to potrdili.

Škof Jurij Bizjak je tako sprejel prošnjo, ki jo je nanj naslovil Rupnik mesec dni preden je bil 9. junija izključen iz jezuitske skupnosti Družba Jezusova.

Škof Bizjak se je o njegovi prošnji posvetoval z apostolskim nuncijem v Sloveniji, francoskim škofom Jean-Mario Speichom, ter z vikarjem rimske škofije, kardinalom Angelom De Donatisom in Giacomom Incittijem, profesorjem kanonskega prava na papeški univerzi Urbaniana in sodnikom na prizivnem sodišču rimske škofije.

Teden dni po prejemu prošnje je koprski škof nanjo odgovoril pritrdilno.

Generalni vikar koprske škofije Slavko Rebec je za Radio Ognjišče pojasnil, da je bil Rupnik v njihovo škofijo sprejet konec avgusta. Povedal je še, da ga je koprski škof sprejel na podlagi odloka o odpustitvi Rupnika iz reda jezuitov, na podlagi Rupnikove prošnje za sprejem v Škofijo Koper ter na podlagi dejstva, da Rupniku ni bil izrečen noben sodni izrek. "Dokler Rupniku ni izrečen sodni izrek, uživa vse pravice in dolžnosti škofijskih duhovnikov," je še pojasnil Rebec.

Rupnik lahko po pisanju portala Silere non possum svobodno opravlja svoj duhovniški poklic, kar pomeni, da lahko podeljuje odvezo, opravlja duhovno vodenje in duhovne vaje. Portal dodaja, da naj bi Rupnik želel zlasti nadaljevati vodenje duhovnih vaj in ustvarjanje mozaikov.

Decembra lani so v javnost prišli očitki nekdanjih redovnic iz skupnosti Loyola, da naj bi jih pater Rupnik v letih 1992-1993 psihično in fizično zlorabil. Med preiskavo primera je bilo poudarjeno, da v zadevi niso bile vpletene mladoletne osebe, dikasterij za nauk vere pa je po preiskavi sklenil, da so obtožbe zoper patra Rupnika že zastarale, zato so primer oktobra lani zaprli.

Družba Jezusova je po obtožbah sprva sprejela previdnostne ukrepe. Rupnik tako ni smel več spovedovati, biti duhovni vodja in voditi duhovnih vaj, ni smel javno nastopati brez dovoljenja krajevnega predstojnika. Rupnik je večino teh ukrepov kršil, zato se je Družba Jezusova zaradi njegove nepokorščine odločila za izključitev.

Po poročanju Družine naj bi preostale bivše slovenske jezuite, člane Rupnikovega centra Aletti v Rimu, ki so zaprosili za izstop, po neuradnih informacijah sprejeli v celjski škofiji. Med slovenskimi člani centra Aletti je bil tudi Ivan Bresciani, ki naj bi po pisanju portala Silere non possum zaprosil za inkardinacijo v škofiji Ascoli Piceno v osrednji Italiji.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Komentar |  26 .10. 2023 ob  21: 26
Izgleda da na koprskem radi isti tiči skup letajo !
kokodek |  26 .10. 2023 ob  17: 33
kdaj in kje bodo duhovne vaje in praktični del
manemebasat |  26 .10. 2023 ob  15: 12
Poglejte si film Spotlight. Isti scenarij!
hribi |  26 .10. 2023 ob  06: 09
30
Nič novega od RKC. Vsakič, ko javnost zve za kakšnega pedofila ali kakšnega spilnega iztirjenca v vrstah cerkve ga ta, po ustaljenem postopku, močno kaznuje. Ga pošlje v novo škofijo, z obrazložitvijo, da tam ni naredil nobenega grdega dejanja. Res božja kazen.
Vprasanje za vse oblastnike: zakaj pripadnikov cerkve za huda dejanja ne procesira država, kot vsakega kriminalca? Zakaj je pripadnikom cerkve dovoljeno, da živijo brez skrbi da jih bodo zaprli za gnusna dejanja?
Dinksi |  25 .10. 2023 ob  23: 55
20
Golazen!!!!
kokodek |  25 .10. 2023 ob  21: 28
14
se pravi, da je mozaik končan
vseved |  25 .10. 2023 ob  21: 09
39
BANDA PEDOFILSKA!
joe jaxson |  25 .10. 2023 ob  21: 09
39
ŠKIFOOOOO !