MARJAN DIKAUČIČ POSTAL NOVI PRAVOSODNI MINISTER: "Zdaj se začne resno delo, še nocoj"

Slovenija

Poslanci so s 44 glasovi za in 41 proti potrdili Marjana Dikaučiča za pravosodnega ministra. Kot je ta dejal po potrditvi, se zaveda podeljene odgovornosti. "Zdaj se začne resno delo, še nocoj," je dejal minister, ki bo na tej funkciji zamenjal Lilijano Kozlovič. Dikaučič je že zaprisegel kot novi minister.


Marjan Dikaučič 

Primopredaja med Dikaučičem in njegovo predhodnico Kozlovičevo bo predvidoma v sredo dopoldne.

Razpravo o imenovanju Dikaučiča je sicer več opozicijskih poslancev izkoristilo za kritiko njegovega pomanjkanja delovnih izkušenj. Poslanci SDS in SMC pa so ponovno izpostavili oceno, da je Dikaučič primeren za vodenje pravosodnega resorja.

Poslanka SMC Monika Gregorčič obžaluje odločitev bivše ministrice Lilijane Kozlovič, da se je odločila za tako drastičen korak in odstopila, saj očitno ni bila dovolj vešča usklajevanja v vladi. Po njeni oceni je Dikaučič dobra izbira, ker pozna problematiko stečajne zakonodaje iz prakse, kar je tudi ena od prioritet SMC. Poudarila je tudi, da pravosodni sistem ni nedotakljiv, ni popoln, potrebuje večjo učinkovitost in izboljšave.

Lilijana Kozlovič

Poslanka LMŠ Tina Heferle pa je bila kritična do šibke predstavitve kandidata. "Na lastne oči in ušesa smo se lahko prepričali, da nima nobenih političnih izkušenj, vodstvenih sposobnosti, ni želel povedati, kje je trenutno zaposlen in kakšno službo opravlja," je dejala.

Podobno kritičen je bil tudi Andrej Rajh (SAB). Po njegovih besedah na zaslišanju niso slišali ničesar o njegovih stališčih ali kompetencah, zakaj je primeren za ministra.

Jani Möderndorfer (LMŠ) pa se je obregnil ob Dikaučičeve povezave s slamnatimi podjetji. Kot je še dejal, sedaj osebi, ki je sedela v podjetjih, ki so končala v stečaju, dajejo možnost, da bo odprl vrata kriminalnim združbam, da bodo imele besedo, kako bo napisana stečajna zakonodaja.

Podobno je izpostavila tudi poslanka Levice Nataša Sukić. Kot je poudarila, za ministra "nočemo upogljivca, nočemo kimavca, nočemo davčnega dolžnika in špekulanta s slamnatimi podjetji".

Po oceni poslanca SD Dejana Židana bi bilo idealno, da bi bila na izvolitev kandidata vezana zaupnica, da se parlament ponovno prešteje. "Če bi se danes zgodila sreča za državo, da kandidat ne bi bil izvoljen, bi to lahko vsi razumeli kot prvi korak v pravo smer, da Slovenijo spet usmerimo na pota demokratičnega razvoja," je še dodal Židan.

Poslanec SDS Dejan Kaloh je opozoril, da so napadi na kandidata žaljivi. Kot je poudaril, je imel Dikaučič v svoji predstavitvi mnenje prav o vsaki stvari, prečesal je čisto vse podsisteme pravosodnega sistema in dal dobre uvide, kaj še misli narediti. "Verjetno pa vas motijo njegova mnenja. To še ne pomeni, da kandidat ni imel svojega mnenja," je ocenil. "Kandidatu poleg poguma v SDS priznavamo, da je bila njegova predstavitev izčrpna, celovita. To ga označuje za kakovostnega in kompetentnega kandidata. Zaradi tega bo danes ta kandidat potrjen kot pravosodni minister in bo z vladno posadko peljal Slovenijo naprej k novim zgodbam," je še dodal v razpravi.

Poslanka SDS Mojca Škrinjar pa se je čudila, s kakšno lahkoto v razpravi padajo težke obtožbe. Vprašala se je, ali kandidatu opozicijski poslanci grozijo, da po ministrski funkciji ne bo več dobil službe. Poslanka verjame, da bo bodoči minister obtožbe s svojim delom zavrnil. "Je pa zanimivo, kako si želite v opoziciji sodelovanja s stranko SMC, katere kandidata ministra zaničujete. Verjamem, da se bo novi minister spopadel s stanjem, ki ni idealno," je dejala.

Poslanci DeSUS, NSi in SNS se v razpravi do sedaj niso oglasili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
hribi |  16 .06. 2021 ob  08: 38
Slovenija je obljubljena dežela, tukaj res vsak lahko postane minister.
kokodek |  15 .06. 2021 ob  20: 30
če je Janez zadovoljen z izbiro, bo zelo dober minister za nepravosodje