MARIO FAFANGEL JE DELOVA OSEBNOST LETA: "Nehajte iskati krivca in s prstom kazati na ljudi" (FOTO)

Slovenija

Uredništvo časnika Delo je skupaj z bralci izbralo predstojnika Centra za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Maria Fafangla za Delovo osebnost leta 2020. Kot so pri Delu zapisali v utemeljitvi, je Fafangel "prvi človek stroke, ki nas vodi po nemirnem morju epidemije".

Fafangel je obenem "človek, ki smo ga v letu 2020 poslušali, mu zaupali in mu verjeli," so zapisali v sporočilu za javnost.

Priznanje sta predstojniku centra za nalezljive bolezni podelila direktorica medijske hiše Delo Nataša Luša in odgovorni urednik Dela Bojan Budja. Slednji je za Fafangla dejal, da o epidemiji covida-19 govori strastno, a stvarno in pomirjujoče.

"Brez ovinkov pove, da situacija ni dobra, a da luč na koncu tunela je. Petkrat, desetkrat, če je treba, ponovi, da moramo nehati iskati krivca in s prstom kazati na ljudi. Da moramo stopiti skupaj. Da mora vsak od nas pomagati in narediti vse, kar lahko, da se krivulja nagne čim bolj navzdol. Nenehno razlaga, kaj o virusu vemo in česa še ne, predvsem pa je pripravljen znova in znova razlagati, zakaj je cepljenje tisto, ki bo omogočilo ponovno odpiranje javnega življenja," je dejal Budja.

Fafangel se je včeraj cepil proti covidu in dogodek obeležil na Twitterju, kjer je med drugim zapisal, da si bo danes 'v izogib frizerskim zarotam naredil čop'.

Spomnimo, da se je potem, ko se je cepila vodja svetovalne skupine za covid-19, Bojana Beović, razvila cela vrsta teorij zaroteda se v resnici ni cepila in da je šlo za prirejeno predstavo za javnost. 

Redakcija Dela je v začetku decembra predstavila dvanajst nominirancev. Poleg Fafangla so bili nominiranci za 31. Delovo osebnost tudi Bojana Beović, Darko Brlek, Andrej Šter, Andrej Janež, Jure Knez, Dušan Mramor, Iztok Kramberger v imenu ekipe Trisat in Tomaž Rodič v imenu ekipe Nemo, Tadej Pogačar, Luka Renko, Ana Roš in Tatjana Lejko Zupanc.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  08 .01. 2021 ob  10: 27
Edinikrat v karieri, ko je moral pokazati svoje znanje je stisnil rep med noge. In zdaj dobi še nagrado ta floča. Pri nas je res narobe svet. Za rešiti situacijo potrebujemo izkušenega in odločnega epidemiologa ali epidemiologinjo ne to fločo od Faffiya.