MARIJINO VNEBOVZETJE: V Strunjanu 500-letnica oltarne slike, koprski škof Bizjak na Sveti gori

Slovenija

Ob prazniku Marijinega vnebovzetja bodo danes marsikje po državi potekale praznične maše. V najbolj obiskanem slovenskem romarskem središču na Brezjah bo osrednjo mašo vodil kardinal Franc Rode ob somaševanju ljubljanskega nadškofa Stanislava Zoreta. Zaradi epidemiološke situacije pa je letošnje praznovanje podvrženo več ukrepom.

Svetišče Brezje

Osrednja maša ob 10. uri na Brezjah, ki jo bo vodil Rode, bo tudi kardinalova biserna maša, saj mineva 60 let od začetka njegovega mašništva. Prav tako bo letošnje praznovanje posvečeno 20. obletnici imenovanja Brezij za slovensko Marijino narodno svetišče.

Kot so poudarili v svetišču na Brezjah, so se ob letošnjih epidemioloških razmerah na obhajanje velikega šmarna pripravili ob spoštovanju navodil, ki jih je za preprečevanje širjenja okužb podala Slovenska škofovska konferenca.

Maše, ki se bodo odvijale preko celega dne, bodo potekale na trgu pred baziliko Marije Pomagaj, kjer bo postavljeno omejeno število stolov. Maše pa bo mogoče spremljati tudi iz parka. Hkrati na Brezjah apelirajo na obiskovalce, naj se držijo navodil in skrbijo za varnostno razdaljo.

Sveta gora (levo) in oltarna slika v strunjanski cerkvi

"Potrudili se bomo, da bo poskrbljeno za varnost romarjev, ki bodo na praznik priromali na Brezje," so izpostavili v svetišču, kjer letos beležijo veliko število slovenskih obiskovalcev. Na sam praznik računajo, da bo obiskovalcev sicer manj kot prejšnja leta, ko jih je bilo že zgolj na osrednjih mašah po več tisoč.

Koprski škof Jurij Bizjak bo daroval praznično sveto mašo na Sveti gori. V Strunjanu bo glavna romarska maša pred tamkajšnjo cerkvijo, obenem pa bodo slavili 500-letnico tamkajšnje oltarne slike.

VIDA MACURA IN NUŠA ROJS V KOPRU: Kaj sta punci ekstremno (za)kuhali? (VIDEO in FOTO)

Nuša slovensko Obalo zelo dobra pozna in zelo rada jo tudi večkrat obišče. Med drugim meni, da je zdravju prijazna morska atmosfera, še posebej v trenutnih epidemioloških razmerah, ko se soočamo s korona virusom, najbolj primerna lokacija za oddih. Nuša je Štajerka, s petjem se ukvarja že vrsto let.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija