MARIJA IZ NOVE VASI ZVEZDA "PAŠTA NON": Tako se skuha fuže s piščancem (VIDEO)

Koper

86-letna Marija iz Nove Vasi nad Dragonjo je za kanal Pasta Grannies razkrila svoj recept v Istri tradicionalne jedi fuži s piščancem. Kot je zapisala snovalka oddaje, se recept za jed razlikuje od kuharja do kuharja, odvisno, kaj je v tistem trenutku pri roki. Marija ga pripravlja s česnom in čebulo, ki jih na svojem vrtu vzgaja že vse življenje.

"Na vrtu imamo vse, praktično čez celo leto, kot v oštariji," ponosno pove Marija iz Nove vas. Že kot majhna deklica je s kito česna okoli vratu z mamo hodila prodajat pridelke na tržnico. Ko je bila stara okrog 10 let, je vstajala ob 3. uri ponoči in šla peš v šolo v Buje. Tokrat pa za priljubljeno oddajo razkriva, kako pripravlja fuže s piščancem.

Najprej nareže debele kolobarje sladke bele čebule, nato seseklja dva stroka svojega rdečega česna in v ponev zlije za debelo plast oljčnega olja. Piščanca posuje s soljo z zelišči, ki jo njena hči pripravi iz solnega cveta Sečoveljskih solin, posušenih paradižnikov, timijana, rožmarina, oljk.

How to make chicken with pasta called fusi istriani ! | Pasta Grannies

How to make chicken with pasta called fusi istriani ! 86 year old Maria shares her chicken and pasta recipe, popular in Istria, a region which covers Croatia, Slovenia (where Marija lives) and Italy. The recipe can vary a bit from cook to cook - sometimes wine is added, not grappa, sometimes a wee bit of tomato concentrate; it depends on what is to hand. The main thing is it's chicken, and it's served at the same time as the pasta, so this combo didn't have to cross the Atlantic to come into existence. And fusi istriani is a fun pasta to make - it's a bit like garganelli from Romagna but without the board or comb to roll them over. You can use penne if you are short of time.

Objavil/a Pasta Grannies dne Torek, 25. januar 2022

Nato Marija na hitro popeče piščanca ter v ponev strese čebulo in česen. Doda kanček "grape". Medtem ko se dela piščanec, Marija pripravi "pašto". Dobro zgnete zmes moke, jajc, ščepaca soli in jušne žlice oljčnega olja. Piščancu doda nekaj vode, razvalja testo, ki ga nareže na trakove, te pa nato zavije okoli ročaja lesene kuhalnice. Skuhane fuže postreže s piščancem in njegovo omako, vse skupaj pa posuje z ovčjim sirom.

Pasta Grannies je spletna oddaja na Facebooku, v kateri Vicky Bennison predstavlja ženske, ki še vedno ročno izdelujejo testenine, in tako odkriva tradicijo, ki v Italiji sicer izginja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Zvitalisica |  29 .01. 2022 ob  14: 39
10
Bravo, nona Marija! Vse enostavno, odlicno, domace in ravno prava kolicina! Preseravanja z krozniki fi 30 z enim pljuncem hrane gor imamo dovolj in smo te "umetnike" , ki racunajo 70€ na pijat ŠTUFI!
Zarja |  29 .01. 2022 ob  08: 13
Brava nona !
Spaho |  28 .01. 2022 ob  15: 45
11
biste vi znali kako dobre sladice dela ta nona...mama mijaaaaaaaaaaaaaa.....
 |  28 .01. 2022 ob  10: 55
36
ponosen!
evo to je to!!
ta nona , ta bi moarala biti slovenska zvezdnica to je vplivnica to je tisto
kakšni dej velemojstri kuhinje gostilna išče šefa ali masteršefff
in glavna tema medijskih hiš je ali sta nina in ambrož še vedno par ali sta se razšla...obup!¨!!!!!!!!!!