Marihuana še vedno najbolj razširjena, vrača se ekstazi

Slovenija

Najbolj razširjena prepovedana droga je še vedno marihuana, "na sceno" pa se po nekajletni odsotnosti vrača MDMA oz. ekstazi, povečuje se tudi njegova čistost, kažejo rezultati lanskoletne globalne raziskave s področja drog. Strokovnjaki opozarjajo na "kaotično" uporabo drog, zaradi česar lahko hitreje pride do zapletov in predoziranj.

Verjetno je povratek ekstazija povezan z novimi načini sinteze in ga je potem bistveno lažje proizvajati, je na današnji novinarski konferenci dejal direktor Inštituta za raziskave in razvoj Utrip Matej Košir.

Po podatkih raziskave lanskoletne globalne raziskave na področju drog, v kateri sicer Slovenija ni sodelovala, je halucinogene gobe in LSD uporabilo 60 odstotkov sodelujočih v raziskavi, 50 odstotkov pa kokain. Glede na rezultate lanskoletne raziskave je 44 odstotkov uporabnikov kokaina poročalo, da se je njegova kakovost poslabšala, 65 odstotkov je sočasno pilo alkohol.

Tri četrtine uporabnikov kokaina souporablja pribor

Tudi slovenska raziskava o uporabi kokaina in drugih drog v nočnem življenju, ki jo je leta 2010 izvedlo Združenje DrogArt, kaže na največjo razširjenost marihuane. Sledijo amfetamini, kokain, ekstazi in ketamin. Po besedah predstavnice združenja Simone Šabič tri četrtine uporabnikov kokaina souporablja pribor, prav toliko jih to drogo uporablja v toaletnih prostorih.

Sicer pa Šabičeva opozarja na problem "kaotične" uporabe drog, to je mešanje več drog hkrati. Učinki različnih drog se lahko potem seštevajo in hitreje privedejo do predoziranja, lahko pa se tudi prekrivajo in uporabniki nimajo več občutka, koliko droge lahko prenesejo. Kot najbolj problematične kombinacije je izpostavila sočasno jemanje GHB in alkohola, kokaina in heroina ter alkohola in energijskih pijač.

Število smrtnih primerov zaradi drog se pri nas zmanjšuje, saj so predvsem povezane z uporabo opijatov, a na urgencah beležijo več primerov, ki pa niso smrtni, je pojasnil Košir. Opozoril je, da zdravniki pogosto ne znajo ukrepati, saj niti ne vedo, katere droge so uporabniki vzeli. Težava je tudi pri novih drogah, katerih učinki niso popolnoma jasni. Kot pravi, včasih uživalci drog na telo napišejo začetnice droge, ki so jo vzeli, tako da lahko zdravniki ustrezno ukrepajo.

V Sloveniji prisoten GHB

V zadnjem času je v Sloveniji tudi bolj prisoten GHB, zaradi katerega je bilo v začetku oktobra več predoziranj. Košir opozarja, da je bil GHB v preteklosti predvsem t. i. droga za posilstvo, a je danes to predvsem nadomestek za alkohol, saj ima podobne učinke.

Slovenski uporabniki alkohola, tobaka in drugih drog lahko od danes sodelujejo v globalni raziskavi na področju drog. Raziskava, ki je dostopna na spletni strani www.globaldrugsurvey.com, bo potekala do 20. decembra. Košir pričakuje, da bo anketo izpolnilo 2000 uporabnikov v Sloveniji.

Po njegovih napovedih se bo povprečni uporabnik z vprašalnikom ukvarjal 40 ali 45 minut, "ekstremisti" pa tudi po uro ali več. Rezultati raziskave bodo znani marca ali aprila prihodnje leto. Na podlagi rezultatov bodo izdelali smernice za rizične uporabnike drog.