MAREŽGANI PREPLAŠENI ZARADI OBJESTNIH VOZNIKOV: Avto v centru vasi 'poletel' v hišo, le 'streljaj' stran od družinice na sprehodu (FOTO)

Koper

Na naše uredništvo se je obrnil bralec, ki nas je opozoril na prometno (ne)varnost v Marezigah. Poudarja, da je glavna cesta skozi vas v zadnjih letih postala "dirkališče za objestne in nepremišljene" voznike. Opis pa je tudi dogodek, zaradi katerega bi lahko prišlo do hude tragedije v centru vasi.

V ponedeljek, 7. marca, v popoldanskem času, je po besedah bralca prišlo do prometne nesreče v centru Marezig: "Neznano osebno vozilo z neznano mlajšo voznico je z veliko hitrostjo pridrvelo iz smeri Loparja proti Marezigam. Zaradi neprimerne hitrosti je voznica izgubila nadzor nad vozilom in preko pločnika zapeljala v zasebno hišo, pri tem pa močno poškodovala svoje vozilo in fasado objekta." Poškodovano vozilo naj bi se še vedno nahajalo na parkirišču pri cerkvi, voznica in neznani moški pa naj bi še pred prihodom policije z njega odstranila registrske tablice.

Kot pripoveduje domačin, ki v vasici prebiva že dobrih 22 let, se je v trenutku nesreče le nekaj metrov stran nahajala mati z dvema otrokoma. "Dogodek jo je povsem šokiral, opisala je tudi srečo, ki so jo imeli, da se v tistem trenutku niso nahajali na pločniku, preko katerega je zapeljal avtomobil v hišo. Tam se namreč vsakodnevno sprehajajo, gre pa obenem tudi za šolsko pot," opisuje bralec.

Bralec, tako navaja, že več kot leto dni opozarja pristojne inštitucije in jih poziva k ukrepanju za umiritev hitrosti: "Osebno sem o tej problematiki že večkrat informiral in prijavljal hujše kršitelje policiji, kontaktiral osebe iz občinskega redarstva, občinskega svetnika v Mestni občini Koper."

A kršitev je, poleg omenjene, še več, najpogosteje gre za občutno prevelike hitrosti voznikov. "To je neodgovorno in nevarno početje ter tudi posmehovanje ostalim prebivalcem in udeležencem v prometu, ki pa dejansko spoštujejo prometne predpise," meni zaskrbljeni domačin.

Težave tudi zaradi tovornjakov

Težave vsakodnevno povzročajo tudi tovornjaki, ki so po bralčevi oceni za vaško cesto občutno preveliki in pretežki, tudi s štirimi osovinami, ki naloženi tehtajo po 30 ton in več. "Prav tako vozijo mnogo hitreje, kot je to dovoljeno v naselju. S tem povzročajo velike tresljaje in materialno škodo na obcestnih objektih, pa tudi velik hrup. Zaradi težkih tovornjakov je cesta v Marezigah že zelo poškodovana. Kanalizacijski jaški niso več v istem nivoju ceste, cestišče je razpokano in posedeno na določenih mestih," pojasnjuje.

Podobno mnenje, da je treba umiriti promet in konstantne kršitelje kaznovati, naj bi delilo več prebivalcev Marezig, pa tudi tujih gostov, ki bivajo v nastanitvenih objektih, pravi domačin. Zato koprski občini predlaga, "da se v Marezigah postavijo stacionarni merilniki hitrosti in cestne grbine za umirjanje hitrosti ter omejitev višine in dovoljene tonaže za tovorna vozila". Kot lep primer je izpostavil  cesto na relaciji Bertoki–Sv. Anton, kjer so z grbinami in krožiščem "lepo umirili cestne divjake".

"Ali je res potrebno, da se zgodi kakšna huda tragedija, da se bo potem nekdo od kompetentnih oseb zganil in začel ukrepati," se še sprašuje bralec. Z vprašanji smo se zato obrnili tako na Mestno občino Koper kot Policijsko upravo Koper. Njihove odgovore bomo objavili takoj, ko jih prejmemo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pesceserra |  09 .03. 2022 ob  12: 51
-1
Enako se dogaja na cesti od solin proti gostišču ribič.....policija občina redarstvo seznanjeni -ukrepajo ne.......ko bo nesreča se bojo pa vsi zopet sprenevedal in valili krivdo en na drugega......najhujše kamikaze pa bel korejski terenec , rumen vito kombi rumen chevrolet srbskih registrskih vsi delajo v gostišču rib.č.......