MARATON NADZORA HITROSTI TUDI NA PRIMORSKEM: To so lokacije, kjer bodo postavljeni radarji

Kronika

Tudi letos se bodo slovenski policisti pridružili vseevropski akciji in po vsej državi izvedli maraton nadzora hitrosti, ki bo jutri, 21. aprila. Objavili so tudi lokacije, kjer bodo merili hitrost.

Maraton nadzora hitrosti bo potekal med 6. in 18. uro. "Z vnaprejšnjim obveščanjem voznikov in objavo lokacij želimo delovati predvsem preventivno, da bi vozniki z umirjeno in defenzivno vožnjo pripomogli k varnejšim cestam, s takšno vožnjo pa nadaljevali tudi takrat, kadar ne potekajo tovrstni poostreni nadzori," so na spletni strani zapisali na policiji.  

Tu so lokacije, na katerih bo potekal maraton nadzora hitrosti.

Neprilagojena hitrost ločnica med življenjem in smrtjo

Neprilagojena hitrost je glavni vzrok za nastanek prometnih nesreč, saj se je v zadnjih letih približno petina prometnih nesreč zgodilo prav zaradi tega. Pri smrtnih prometnih nesrečah je ta delež še veliko večji – v zadnjih letih se giba okrog 37 odstotkov. Hitrost kot dejavnik tveganja pomembno prispeva tudi k teži posledic prometnih nesreč ter številu hudo in smrtno poškodovanih. "Zato želimo zmanjševati povprečne hitrosti, kar bi posledično pomenilo manj mrtvih ter hudo in lažje telesno poškodovanih," pojasnjujejo policisti.

Predvsem znotraj naselij že manjša kršitev omejitve hitrosti lahko pomeni razliko med življenjem in smrtjo. V primeru trka vozila v pešca ali kolesarja pri 30 km/h je tveganje za smrtne ali hude poškodbe pešca relativno majhno (10-odstotno). Pri višjih hitrostih se tveganje izrazito poveča. Trk avtomobila pri hitrosti 50 km/h v pešca je enak padcu z višine 9,8 m. Pri hitrosti vozila s 60 km/h je tveganje za smrt pešca že 90-odstotna.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kaj te briga  |  23 .04. 2023 ob  18: 07
Kar golobovi delajo je prav! Razen zunanje politike, ki je janšištična.
Prognostik |  21 .04. 2023 ob  09: 48
Hahaha, vsem povejte kdaj pa kje ...
ManofSteel |  20 .04. 2023 ob  22: 00
-6
Golobovi, ki na vaš račun potujejo v Afriko, Azijo; se sončijo na Sejšelih; vam hočejo obdavčiti drugi avto v gospodinjstvu (žene, otroka!) ter že do leta 2025 sprejeti odločitev o prepovedi prodaje novih in uv. rabljenih avtov na bencin in diesel. Norost!