MANDARIĆ POMPOZNO NAJAVIL "MEGA HOTELE": Zdaj se je zavil v molk, DARS pa ni niti obveščen o projektu

Koper

Kljub bližini tunela DARS sploh ni obveščen o nameravani gradnji novega turističnega kompleksa na območju klifa v Žusterni. Čeprav na MOK potrjujejo, da so investitorja  gre za podjetje Milanova v lasti Milana Mandarića  pozvali, naj predloži prometno in geološko študijo, Mandarić dodatnih pojasnil ne daje.

Poročali smo že o nameri srbsko-ameriškega podjetnika Milana Mandarića, da na svojem zemljišču na klifu v Žusterni zgradi nov turistični kompleks. Na parcelah, kjer naj bi stal nov hotel, ima vpisano hipoteko Aco Kabanica, ki ima vknjiženo tudi predkupno pravico. Idejna zasnova pozidave je že pripravljena, a odkrili smo, da je glede nameravane gradnje zelo veliko neznank.

Teren, kjer je predvidena pozidava, je zelo slabe geološke kvalitete; gre za preperele fliše in glino z nekaj peščenjaka; klif je poleg tega podvržen eroziji, zaradi česar je bilo o že pri gradnji tunela potrebno na tone jeklene podpore za zagotovitev stabilnosti. Za večje gradbene posege je lokacija problematična tudi zaradi bližine predora Markovec. Zato smo se obrnili na Dars, ki je upravljalec tunela, z vprašanjem, kaj bi takšna dodatna obremenitev terena pomenila za varnost predora ter kdaj se bodo vključili v postopek pridobivanja gradbenega dovoljenja s svojim strokovnim mnenjem.

Dars o postopku in projektu izvedel šele iz naših novinarskih vprašanj

A izkazalo se je, da Dars o nameravani gradnji sploh še ni obveščen in ni vključen v postopke pridobivanja soglasij za gradnjo novega hotelskega kompleksa"Po podrobnem preverjanju v pristojnih službah sporočamo, da v zvezi z navedenim projektom nimamo nobenih informacij, prav tako nismo vključeni v pripravo kakršnega koli dokumenta, tudi nobene vloge za soglasje, ki bi se nanašala na gradnjo hotelskega kompleksa, nismo prejeli," so pojasnili v Dars.

Občina zahteva od Mandarića, da dopolni pobudo 

V MOK so potrdili, da so s strani investitorja družbe Milanova prejeli "pobudo za pripravo novega občinskega podrobnega prostorskega načrta" ter da se v njej predlaga spremembo prostorskega akta, in sicer "na način, da bi se na delu območja klifa lahko omogočila gradnja hotela z okvirno 180 sobami, ki bi bil 'kaskadno' umeščen v brežino (klif)". Pobuda vsebuje "besedilni in grafični prikaz predlaganega območja urejanja". A kot kaže, zaenkrat investitorju ni uspelo s svojo pobudo; MOK zdaj zahteva, da jo dopolni s "prometno prevetritvijo in geološko-geomehansko študijo". 

"Morebitna umestitev ne sme imeti negativnih vplivov na predor"

V kabinetu župana Aleša Bržana, ki je pred časom izrazil naklonjenost novemu hotelskemu kompleksu, dodajo, da je glede tega še veliko neznank in da bodo potrebne številne strokovne presoje vplivov na okolje, preden bi se lahko gradnja sploh začela, vse rešitve pa tudi prilagojene bližini hitre ceste in predora Markovec. "Vse rešitve bodo morale biti situativno in višinsko prilagojene hitri cesti, njenim spremljajočim objektom in ureditvam," v postopek pa bodo vključili tudi upravljalca hitre ceste Dars. Kot pravijo, bo potrebno "že v fazi načrtovanja izdelati vse strokovne podlage in študije, ker morebitna umestitev ne sme imeti negativnih vplivov na predor".

Milan Mandarić

Mandarić se je zavil v molk, na vprašanja ne odgovarja

Za pojasnila smo zaprosili tudi investitorja družbo Milanova oziroma Mandarićevo predstavnico Sanjo Tratnik. Nanjo smo naslovili nekaj vprašanj, med drugim kje natančno je načrtovana lokacija hotelskega kompleksa in koliko je oddaljena od predora oziroma zemljišč, ki jih upravlja DARS. Prav tako nas je zanimalo, ali imajo geološke analize, ki kažejo primernost za takšno gradnjo in nove izkope, ali imajo mnenje DARS-a o primernosti zasnove pozidav ter ali so DARS že zaprosili za soglasje glede na to, da gre za gradnjo v bližini infrastrukturnega objekta. Odgovorov kljub telefonskemu zagotovilu, da jih bodo pripravili, niso poslali. 

Aco Kabanica

Prav tako smo za pojasnila zaprosili Aca Kabanico, ki so ga nekateri omenjali kot soinvestitorja omenjenega projekta, kar zanika: "Zaenkrat ne sodelujemo v sicer za investitorje atraktivnem projektu," je zagotovil Kabanica. V krajšem telefonskem pogovoru je poudaril, da v tem trenutku ne želi ničesar komentirati, bo pa odgovoril na vsa vprašanja, "ko in če bo v celoti v poslu".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
japajade |  08 .06. 2023 ob  13: 56
Za vse, ki ste v svoji nevednosti tako miilostno pridodali svoj minus :), mogoče zato, ker sem bil tako prizanesljiv , ker je še huje ! Jaz za svoje trditve imam dokaze, vi za svoje minuse nimate . To, kar je stořila MOK v Žusterni, meji dobesedno na butalske zadeve, zaradi nesposobnosti vodilnih na MOK in komunali ali pa kot že omenil, dobili tako močno finančno spodbudo . Prizadeti so tiho, ker so doživeli blokado, tako od medijev, kot od MOK, ki bi morala zadevo sankcionirat, kot seveda tudi od komunale. Pridite sedaj pogledat, kaj počne MOK v Žusterni .... še vedno se ukvarjajo s kanalizacijo, parkirišče pri moletu je zaprto, ljudje ne morejo do svojih hiš, zato avtomobile puščajo pri avtobusni postaji, redarji jim pa pišejo kazni .
japajade |  07 .06. 2023 ob  18: 07
-1
Marsikatero nečednost se je lahko očitalo MOK še pod vodstvom bivšega župana , toda kar počne sedaj MOK pod vodstvom Bržana , ki je spravil občino na še slabši nivo, kot bivši župan, ne gre dvomit, da bodo z dovolj visoko finančno spodbudo odgovorni na občini "povozili" vse lastne občinske predpise in zakone, četudi na škodo občanov, da bo Mandaričev projekt izpeljan !