MANAGERSKI KONGRES V PORTOROŽU: "Zavedamo se resnosti razmer in jaz slišim gospodarstvo" (FOTO)

Piran

Vlada se želi po besedah gospodarskega ministra Matjaža Hana kaj naučiti iz izkušenj gospodarstvenikov in oblikovati takšno državo, ki si jo vsi skupaj želimo. "Zavedamo se resnosti razmer in jaz slišim gospodarstvo," je Han nagovoril menedžerje, ki so se popoldne v Portorožu zbrali na rednem letnem kongresu.

Matjaž Han

Han je pred več kot 400 zbranimi na kongresu, ki ga danes in v petek organizira Združenje Manager, dejal, da je slovensko gospodarstvo temelj vsega - na njem vse stoji ali pade. "Od gospodarstva je odvisno, kako bodo živeli državljani in kakšno socialno politiko bomo imeli, pa tudi zdravstveni sistem, kulturo, šolstvo in nenazadnje, kako uspešen šport bomo imeli," je menil.

Spomnil je na aktualne nepredvidljive družbene in gospodarske okoliščine. Zdravstvena kriza, vojna v Ukrajini in merjenje moči globalnih velesil so povzročili splošno negotovost glede gospodarskih gibanj tudi v prihodnje, je dejal.

???? [MANAGERSKI KONGRES #1] ♻Letošnji kongres poteka pod sloganom Odgovornost za prihodnost in zato je bilo tudi prvo...

Objavil/a Združenje Manager dne Četrtek, 29. september 2022

Ob tem se soočamo še z naraščanjem cen energentov in vlada se je takoj odzvala s številnimi ukrepi za pomoč tako podjetjem kot prebivalcem. "Nekateri ukrepi so bili v javnosti sprejeti dobro, drugi ne, tega se dobro zavedamo," je ugotovil in dodal, da se razmere na trgu in v gospodarstvu dnevno spreminjajo, zato vlada že razmišlja o dodatnih ukrepih za primer, da se bo kriza še poglabljala.

Med njimi je omenil shemo pomoči za gospodarstvo, nadaljevanje zagotavljanja likvidnosti ter ukrepe za ohranitev delovnih mest po vzoru iz časov prejšnje vlade za primer, da se bodo morala podjetja zaradi razmer na trgu odločiti za delno ali popolno ustavitev poslovanja. "Verjamem, da do tega ne bo prišlo, a se moramo pripraviti," je dejal.

Pogledal je še bolj naprej ter kot skupen cilj do leta 2030 izpostavil dvig produktivnosti in dodane vrednosti. "O številkah se lahko še pogovarjamo, a če uspete doseči vsaj 70.000 evrov dodane vrednosti na zaposlenega, boste ustvarili pogoje za boljši standard življenja naših ljudi," je izzval zbrane.

Kako lahko vsi skupaj prispevamo k večji družbeni blaginji, je tudi ena od tem na letošnjem kongresu. Ta se bo sicer osredotočal predvsem na odgovornost - vrednoto, ki je v današnjih negotovih časih še kako pomembna.

"Odgovornost za prihodnost je v rokah nas vseh," je dejal predsednik Združenja Manager Andrej Božič. Kot je zagotovil, jim v Združenju Manager ni mar le za menedžerje in voditelje, kot jim včasih očitajo, pač pa za vse državljane.

Spomnil je na prizadevanja za sprejem socialne kapice in dejal, da so se zanjo zavzemali zato, da bi "imeli tisti razvojni kadri, ki najbolj povečujejo dodano vrednost na zaposlenega, pravičnejše davke". Zato so bili pripravljeni sprejeti kompromis, da najvišje plače ostanejo obdavčene z dohodnino po 50-odstotni stopnji. "S tem dokazujemo, da nam je mar za vse, za Slovenijo in ne le za nas," je dejal.

Božič se je strinjal s Hanom, da je gospodarstvo steber družbene blaginje, ter zanikal, da podjetja v teh zahtevnih časih potrebujejo le pomoč in subvencije, kot se jim včasih očita. Gospodarstvo potrebuje predvsem iskanje boljših rešitev, te pa lahko zagotovi le dialog med deležniki, je dejal.

V okviru kongresa se bodo danes med drugim predstavniki gospodarstva in politike spraševali o skupni odgovornosti za razvojni preboj Slovenije. Podelili bodo tudi tradicionalni priznanji za menedžerja leta in podjetje, ki si prizadeva za raznolika in uravnotežena vodstva. Prvo bosta prejela predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak in generalna direktorica družbe Varis Lendava Sabina Sobočan, drugo pa mariborsko družinsko podjetje Mikro+Polo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  30 .09. 2022 ob  09: 11
dobičke ne bi delili z delavci, davke bi si zmanjšali, a istočasno prosijo državo za pomoč, boooo, kaj nismo v tržnem gospodarstvu in vse ureja trg
cazzimperio  |  30 .09. 2022 ob  07: 27
10
Nesposobni trgovec Han.
Dober bi bil samo kot palček na travniku na kakšni Petrolovi črpalki.
Obeta se največji rop energetskih podjetij. On bo podpisnik te drame