MADŽARSKA ZA EN MESEC ZAPRLA MEJO: Tudi če dobite odobreno izjemo, ste lahko podvrženi zdravniškemu pregledu

Svet

Madžarska je zaradi naraščanja števila okužb z novim koronavirusom z današnjim dnem znova zaprla svoje meje za tuje državljane. Tudi po novem bo sicer vstop na Madžarsko mogoč v določenih izjemnih primerih, poleg tega bodo mejo pod določenimi pogoji smeli prečkati dnevni migranti, so pojasnili na zunanjem ministrstvu v Ljubljani.

Oblasti v Budimpešti so minuli teden sporočile, da bodo smeli od 1. septembra na Madžarsko vstopati le še madžarski državljani, tujci pa bodo za vstop morali navesti utemeljen razlog. Meja naj bi bila zaprta en mesec. Državljani Madžarske morajo sicer po vrnitvi iz tujine v 14-dnevno samoizolacijo, ki jo smejo predčasno zapustiti le po dveh negativnih testih na koronavirus.

Utemeljeni razlogi, ki omogočajo izjemo od splošne prepovedi vstopa na Madžarsko, so po navedbah MZZ sodelovanje v sodnih postopkih, poslovni obiski, zdravljenje, študijske obveznosti, izvajanje storitev v potniškem prometu, udeležba na pomembnih družinskih dogodkih, kot so poroka, krst in pogreb, skrb za ožjega družinskega člana ter udeležba na uradnih športnih, kulturnih ali verskih dogodkih mednarodnega pomena.

A tudi v primeru odobritve izjeme je lahko tuji državljan podvržen zdravniškemu pregledu in v primeru suma na okužbo ne sme vstopiti na Madžarsko, pri čemer je - tudi če sum na okužbo ne obstaja - možno odrediti 14-dnevno uradno ali domačo karanteno, opozarjajo na MZZ. V primeru odrejene karantene ima tuji državljan možnost predlagati izvedbo dveh testiranj v petih dneh z vsaj 48-urnim razmikom in če sta oba testa negativna, se mu prizna izjema od odrejene karantene.

Dnevni migranti lahko iz sosednjih držav na Madžarsko medtem vstopijo pod pogojem, da državo nato zapustijo najkasneje v 24 urah in se gibljejo v največ 30-kilometrskem pasu od meje. Dodatno morajo ob vstopu predložiti potrdilo o zaposlitvi pri madžarskem delodajalcu.

Podobna ureditev velja za madžarske dnevne migrante, ki živijo v 30-kilometrskem pasu na madžarski strani meje in delajo v sosednjih državah. Na Madžarsko se ti smejo vrniti brez odrejene karantene, če države niso zapustili za več kot 24 ur.

Po novem bo mogoče na Madžarsko iz Slovenije in obratno vstopati preko mejnih prehodov Pince, Dolga Vas in Hodoš, so še pojasnili na ministrstvu.

Državljani treh srednjeevropskih sosed Madžarske - Češke, Slovaške in Poljske - bodo lahko na Madžarsko še naprej vstopali, če bodo imeli negativen test na novi koronavirus, je v ponedeljek zvečer, tik pred siceršnjim zaprtjem meja, sporočilo madžarsko zunanje ministrstvo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija