MACRON ZAVRNIL TESTIRANJE V RUSIJI: Francozi so se bali, da bi mu ukradli DNK

Svet

Francoski predsednik Emmanuel Macron in njegov kolega Vladimir Putin sta se v ponedeljek sestala v Moskvi z namenom iskanja rešitve ukrajinske krize. Ob prihodu je Macron zavrnil testiranje z ruskim PCR-testom, saj naj bi ga bilo strah morebitne kraje njegovega DNK. Zato sta s Putinom na srečanju sedela vsak na svojem koncu zelo dolge mize.

Svet so presenetile fotografije Macrona in Putina, ki sta med več kot pet ur trajajočimi pogovori sedela na nasprotnih koncih mize, daljše od štirih metrov. Glede velike fizične oddaljenosti voditeljev so mnogi diplomati sprva domnevali, da je želel Putin s tem poslati neko sporočilo.

A dva vira, dobro seznanjena z zdravstvenim protokolom francoskega predsednika, sta kasneje za britanski Reuters povedala, da se Macron pred srečanjem s Putinom ni hotel testirati s PCR-testom na novi koronavirus, saj Francozi niso hoteli, da bi imeli Rusi DNK njihovega predsednika.

"Dobro smo vedeli, da to pomeni, da ne bo prišlo do stiska rok, toda nismo mogli pristati na to, da bi dobili v roke predsednikov DNK," je povedal eden od virov, ki sicer ni podrobneje pojasnil, kako bi lahko ruske obveščevalne službe zlorabile Macronov DNK.

"Rusi so nam povedali, da mora Putin ostati v strogem zdravstvenem mehurčku," je pojasnil drugi vir iz Macronovega spremstva. Potrdil je, da je predsednik pred odhodom opravil francoski PCR-test, ob prihodu v Rusijo pa še hitri antigenski test, ki ga je opravil njegov zdravnik.

V Kremlju so potrdili, da je bil Macron od ruskega voditelja oddaljen zaradi zavrnitve ruskega testa, piše na svoji spletni strani britanski BBC. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dejal, da Rusija razume francosko stališče in da to ni vplivalo na vsebino pogovorov.

V četrtek, tri dni po Macronovem in Putinovem srečanju, je sicer ruski voditelj sprejel kazahstanskega predsednika Kasima-Žomarta Tokajeva. Ob tem sta si stisnila roke in sedela blizu drug drugega, ločevala ju je le majhna mizica za kavo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  12 .02. 2022 ob  15: 14
so mogli poslat našega Pahorja na sestanek, on bi se sigurno pustil testirati
Ištrijan |  11 .02. 2022 ob  16: 34
Bogi revcek! Kaj si misli, da si rusi tako zelo zelijo se enega makarona, da bi ga radi klonirali
Sicer pa, se par mesecev in makaron gre v pozabo, koncno! Lakaj korporacijskih profiterjev!
Istriano |  11 .02. 2022 ob  13: 56
Bi raje vzel še eno dozo Sputnika, ki bi se rešil Covida za vedno.