MAČEHOVSKI ODNOS DRŽAVE DO ZNANOSTI: Slovenija na repu Evrope

Koper

Kljub temu, da so bili v resoluciji o raziskovalni in inovacijski strategiji Slovenije zastavljeni jasni cilji, se višina sredstev za znanost pri nas vztrajno niža vse od leta 2010, ugotavlja dr. Rado Pišot, direktor Znanstveno raziskovalnega središča Koper. Zato skupaj s koordinacijo samostojnih raziskovalnih inštitutov (KOSRIS) in civilno iniciativo Shod za znanost prihodnji teden v Kopru organizirajo okroglo mizo Za znanost 'za sonaravni razvoj' za nove priložnosti.

Že leta 2012 bi morala Slovenija za znanost in raziskave nameniti odstotek BDP-ja javnih sredstev, v letu 2020 pa bi morali doseči 1,5-odstotni delež, trenutno pa smo zgolj na 0,39 odstotka. Številke, ki odražajo katastrofalne razmere, močno skrbijo slovenske znanstvenike in raziskovalce, ki s tem želijo seznaniti širšo javnost, hkrati pa ponovno potrkati na vrata politike.

Kot pravi direktor ZRS Koper in soorganizator dr. Rado Pišot, so politične stranke pred lanskoletnimi parlamentarnimi volitvami vse po vrsti ugotavljale, da je za raziskovalce v Sloveniji namenjenih premalo sredstev, a le redki so to konkretno opredelili v svojem programu.

Po mnenju Pišota je dialog med znanostjo in gospodarstvom pomanjkljiv, saj ne prihaja do pravega sodelovanja in ustrezne absorbcije znanja.

Prvič v okviru pobude Shod za znanost se bo dogodek, na katerem bodo javno spregovorili o naštetih težavah, zgodil izven prestolnice, in sicer v koprski Pretorski palači, v sredo 16. januarja, ob 11. uri. "Gre vendarle za vseslovenski problem razvoja in vlaganja v znanost, ki ga je potrebno ustrezno spodbuditi v vseh regijah Slovenije," opozarja Pišot.

Uvodna izhodišča bodo na sredini javni tribuni podali dr. Oto Luthar, Shod za znanost, prof. dr. Sonja Lukanović – KOSRIS, prof. dr. Jernej Pikalo, minister za izobraževanje, znanost in šport, ter dr. Robert Golob, predsednik uprave GEN-I.

Organizatorji želijo poleg premisleka o trenutnem stanju v slovenski znanosti, poiskati tudi rešitve in smernice, da bi bila znanost tudi v Sloveniji v 21. stoletju ena ključnih dejavnosti zagotavljanja razvoja in blagostanja. Brez ustreznih vlaganj, razvoja raziskovalne infrastrukture ter sodobne in razvojno naravnane administrativne organiziranosti – novega zakona o raziskovalni in razvojni dejavnosti – bo namreč to nemogoče doseči.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija