LUŠKI 'GAZDE' IMAJO SVOJA PRAVILA: Delavca toži za 2000 evrov, ker je dal predčasno odpoved

Koper

V Luki Koper trenutno poteka prenos delavcev s poslovnega modela IPS na zakonsko ustrezno delo prek agencij, vendar luški 'gazde' pri tem upoštevajo le svoja pravila, poroča spletna stran MMC RTV SLO, ki navaja primer tožbe delodajalca zoper delavca, ki je podal odpoved.

Po poročanju spletne strani je podjetje Retrans sprožilo tožbo, ker naj bi mu bil delavec dolžan 2000 evrov, in sicer na podlagi določbe v pogodbi o zaposlitvi, ki delavca zavezuje, da bo pri delodajalcu delal najmanj tri leta. V primeru predčasne enostranske odpovedi pogodbe mora delodajalcu plačati pogodbeno kazen v višini omenjenega zneska. Retrans je zoper delavca že sprožil izvršbo, a se je delavec nanjo pritožil. Podjetje znesek zdaj terja po sodni poti.

Na pravosodnem ministrstvu so za spletno stran pojasnili, da izvršba na podlagi pogodbe o zaposlitvi, ki je neverodostojna listina, ni dopustna, vendar mora glede utemeljenosti tožbenega zahtevka presoditi sodišče. So pa na ministrstvu sprožili postopke zoper eno od odvetniških pisarn. Šlo naj bi za pisarno tisto, ki je vložila sporno izvršbo.

Da so tovrstne prakse nesprejemljive, je za spletno stran opozoril Goran Lukić iz Delavske svetovalnice. Četudi je tak sodni postopek obsojen na neuspeh, prizadeti delavci zaradi njega čutijo posledice v obliki stresa, preostali pa v strahu pred sodnimi spori z delodajalcem sprejemajo vprašljive delovne pogoje, je opozoril Goran Zrnić, prav tako iz Delavske svetovalnice.

Lukić je ob tem dejal še, da sta predstavnik Retransa in predstavnik drugega IPS-podjetja ustanovila ganecijo Pyrum nova, ki se je prijavila na luški razpis za agencijsko delo. Poudaril je, da bi morala Luka Koper odigrati ključno vlogo pri nadzoru nad agencijami; sam namreč ne ve, kako se bodo nekdanji 'gazde' odrekli svojim spornim praksam in začeli poslovati zakonito.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kaslc |  22 .01. 2019 ob  18: 57
-2
Lukić pa samo opozarja na nepravilnosti.
Če bi saj pol toliko potrudil kot pri karavanškem predoru tega problema nebi bilo več.
zetta |  22 .01. 2019 ob  13: 57
-15
ok, ampak zakaj zahtevek ni utemeljen, če je tako pisalo v pogodbi? Ko delavci podpisujejo pogodbe, bi jih tudi morali prebrati... če obstaja taka dikcija v pogodbi in jo je delavec kršil, je pač dolžen prevzeti odgovornost. Če bi to naredil delodajalec, bi ga linčali do onemoglosti... ne poznam tega podjetja in me ne briga kdo je, vendar veliko krat se dogaja, da se delavce ščiti kot medvede, delodajalce za označuje za brezčutne hijene.... če ne bi bilo delodajalcev, tudi delavcev ne bi bilo...
Alojz |  22 .01. 2019 ob  12: 11
22
v tem primeru se nič ne spreminja,korito in prašiči ostanejo isti.