LUŠKI DAN V KAIRU: Udeležilo se ga je več kot 80 logistov in izvoznikov iz Egipta, obiskala sta ga tudi oba zunanja ministra

Svet

Zunanji minister Miro Cerar je včeraj začel dvodnevni obisk v Kairu, kjer je med drugim z egiptovskim predsednikom Abdelom Fatahom al Sisijem govoril o terorizmu in migracijah v regiji. Z gostiteljem, egiptovskim zunanjim ministrom Samehom Šukrijem pa je podpisal tudi dva dokumenta o poglobljenem sodelovanju med državama. Oba sta nagovorila tudi zbrane na poslovni konferenci, ki je potekala hkrati z dnevi Luke Koper, ki je včeraj v Kairu organizirala svoje tradicionalno letno srečanje z egiptovskimi poslovnimi partnerji.

Vodji diplomacij obeh držav sta v egiptovski prestolnici nagovorila tudi zbrane na poslovni konferenci, ki je potekala hkrati z dnevi Luke Koper. Cerar je izpostavil pomembno vlogo Luke Koper za Egipt in druge sredozemske države, ker je koprsko pristanišče vstopna točka za te države in njihov tovor za srednjo, vzhodno, pa tudi deloma severno Evropo.

Egiptovski zunanji minister Šukri pa je izpostavil podatek, da se gospodarsko sodelovaje med Slovenijo in Egiptom povečuje, lani z več kot 40 odstotno rastjo. Pozval je podjetja obeh držav, da še povečajo investicije v obeh državah in napovedal, da si bosta vladi prizadevali k spodbujanju in pospeševanju sodelovanja, tudi z zmanjševanjem birokratskih ovir. "Obe državi imata pomorsko tradicijo. Povezuje nas Sueški kanal, preko katerega poteka celotna morska blagovna menjava med Daljnim Vzhodom in Evropo," je izpostavil.

Iz luke so ob tem sporočili, da se je 5. dnevov Luke Koper udeležilo več kot 80 logistov in izvoznikov iz Egipta ter predstavniki nekaterih slovenskih logističnih podjetij, ki že poslujejo ali iščejo poslovne priložnosti v Egiptu.

Predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel je spomnil na dolgo tradicijo prisotnosti Luke Koper na egiptovskem trgu. Osredotočil pa se je na ključne naložbe, ki bodo v prihodnjih letih povečale kapacitete pristanišča, kot so podaljšanje prvega pomola, nov vhod, dodatne skladiščne površine.

Blagovna menjava med Slovenijo in Egiptom je sicer leta 2018 znašala 164,6 milijona evrov, kar je skoraj 85 odstotkov več kot leto prej. Egipt, skoraj 100-milijonski trg, je najpomembnejši gospodarski partner Slovenije v Afriki in arabskem svetu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija