LUKA KOPER SPET IZGUBILA TOŽBO PROTI NEKDANJIM NADZORNIKOM: Niso uspeli dokazati, da jim je nastala škoda

Koper

Koprsko prvostopenjsko sodišče je znova zavrnilo tožbeni zahtevek Luke Koper proti nekdanjim nadzornikom zaradi nakupa deleža v slovaški družbi TTI. Tako kot višje sodišče je prepoznalo premajhno skrbnost nadzornikov pri potrjevanju te naložbe, a presodilo, da Luka Koper ni uspela dokazati obstoja škode, danes piše Delo.

Sodni spor se vleče že skoraj desetletje. Luka Koper je po odstavitvi nekdanje uprave Roberta Časarja med drugim sprožila odškodninsko tožbo tako proti njemu kot proti takratnim članom nadzornega sveta zaradi nakupa 10-odstotnega deleža v slovaški družbi TTI za 25,8 milijona evrov. To je tedaj, ko je vodenje Luke nasledil Gregor Veselko, zahteval sklep novega nadzornega sveta na osnovi revizije, ki je ugotovila, da je bil nakup preplačan za 19 milijonov evrov.

To je druga sodba na prvi stopnji v tej zadevi, potem ko je prvotno sodbo, ki je bila prav tako oprostilna, višje sodišče razveljavilo. "Sodba je bila pričakovana, saj za nas pomeni pozitiven razplet," je za časnik ocenil odvetnik Marko Globevnik, ki v sporu proti osmim nekdanjim članom nadzornega sveta zastopa tri delavske predstavnike. V Luki sodnih postopkov ne komentirajo, a je po navedbah časnika pričakovati, da se bodo na sodbo pritožili.

Koprsko sodišče je zaradi kazenskega pregona, ki v zadevi TTI še poteka proti Časarju, ločilo gospodarski spor v dva postopka, in sicer na tistega proti nekdanjemu predsedniku uprave in drugega proti članom nadzornega sveta, ki so ga leta 2009 sestavljali Marjan Bezjak, Orjano Ban, Boris Bradač, Olga Franca, Metod Mezek, Nebojša Topić, Marko Valentinčič in Bojan Zadel. Luka jim je dolžna poravnati 1,4 milijona evrov sodnih stroškov, še navaja časnik.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija