LUKA KOPER POVEČALA ČISTI DOBIČEK: Ta se je letos v devetih mesecih povzpel na 22,4 milijona evrov

Koper

Skupina Luka Koper je od januarja do septembra 2021 v primerjavi z enakim obdobjem lani povečala prihodke od prodaje storitev za devet odstotkov na 168,2 milijona evrov. Višja sta bila tudi poslovni izid iz poslovanja pred amortizacijo in poslovni izid. Čisti dobiček je znašal 22,4 milijona evrov oz. tri odstotke več kot v enakem obdobju lani.

Poslovni izid iz poslovanja brez amortizacije (EBITDA) je znašal 45,6 milijona evrov oziroma sedem odstotkov več v enakem obdobju lani in za 20 odstotkov več, kot je bilo načrtovano. Poslovni izid iz poslovanja je bil s 23,4 milijona evrov za osem odstotkov večji kot v enakem obdobju lani in za 37 odstotkov nad načrti, izhaja in nerevidiranega poročila o poslovanju matične družbe in skupine Luka Koper v omenjenem obdobju, ki ga je koprska družba objavila na straneh Ljubljanske borze.

Rast prihodkov v Luki pripisujejo večjemu pretovoru kot posledici okrevanja svetovnega gospodarstva in s tem povezane večje blagovna menjave. Ladijski pretovor je tako v prvih devetih mesecih letošnjega leta znašal 15,7 milijona ton, kar je za šest odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju.

Višji prihodki so bili mogoči predvsem zaradi večjega števila pretovorjenih kontejnerskih enot. V devetih mesecih so tako pretovorili 755.980 kontejnerskih enot oz. šest odstotkov več kot lani. Pretovorili so tudi 474.022 avtomobilov, kar je za 11 odstotkov več. Rast pretovora so v Kopru beležili tudi pri ostalih blagovnih skupinah z izjemo tekočih tovorov, kjer je še vedno čutiti močan vpliv pandemije na porabo in povpraševanje po naftnih derivatih, in pretovora termalnega premoga, ki se zmanjšuje zaradi evropske zakonodaje, ki v prihodnjih letih predvideva popolno razogljičenje.

Kot opozarjajo v Luki Koper, so dobre poslovne rezultate dosegli kljub razmeram v globalni logistiki, ki so še vedno kompleksne in nepredvidljive. Pristanišča se namreč še vedno soočajo z nerednimi prihodi kontejnerskih ladij, k čemur je delno prispevala pandemija covida-19, ki je vplivala tako na proizvodnjo kot pretok blaga. Svoje sta prispevala energetska kriza in globalno pomanjkanje polprevodnikov, kar je prav tako zamajalo proizvodnjo po celem svetu.

V Luki Koper ocenjujejo, da se razmere še ne bodo kmalu stabilizirale. V zadnjem četrtletju leta sicer pričakujejo nadaljnje okrevanje globalnega gospodarstva, vendar z bolj umirjeno rastjo ladijskega pretovora, tudi zaradi ponovne zaostritve pandemičnih razmer.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  29 .11. 2021 ob  10: 21
oblast pa grabežljivo po dobičkih, ko jih bo pokradla pa bomo davkoplačevalci plačali puf.
ZigaZois |  28 .11. 2021 ob  11: 06
Preveč dobička - posledica; zamenjava uprave.