LUKA KOPER OSTAJA NAJVEČJE KONTEJNERSKO PRISTANIŠČE SEVERNEGA JADRANA: Delničarjem 1,14 evra dividende

Koper

Delničarji Luke Koper so na današnji skupščini sprejeli predlog Slovenskega državnega holdinga (SDH) o razdelitvi bilančnega dobička. Ta je znašal 29,5 milijona evrov, za dividende v višini 1,14 evra na delnico pa bodo namenili 15,96 milijona evrov.

Po predlogu SDH je celoten preostali dobiček v višini 13,6 milijona evrov ostal nerazporejen. Skupščine se je udeležilo 74,59 odstotka vseh delnic z glasovalno pravico.

Uprava je sicer predlagala izplačilo dividend po vrednosti 0,71 evra na navadno delnico, za kar bi skupaj namenili 9,94 milijona evrov. Pri tem bi 14,6 milijona evrov odvedli v druge rezerve iz dobička, dobrih pet milijonov evrov dobička pa bi ostalo nerazporejenega.

Nasprotni predlog so pripravili tudi v Društvu mali delničarji Slovenije, kjer bi za dividende po vrednosti 1,1 evra bruto na navadno delnico namenili 15,4 milijona evrov, preostalih skoraj 14,2 milijona evrov pa bi ostalo nerazporejenih.

SDH je svoj nasprotni predlog utemeljil s povečanjem prihodkov in pretovora Luke v lanskem letu ter z izboljšanjem poslovnega izida. Ob razmeroma nizki stopnji zadolženosti in solidnih napovedih gospodarske rasti v prihodnjih dveh letih so v SDH ocenili, da izplačilo višje dividende od sprva predvidene ne more ogroziti poslovanja ali načrtovanih investicij družbe.

Ob tem so delničarji podelili razrešnico upravi in nadzornemu svetu za lansko poslovno leto ter se seznanili z letnim poročilom Skupine Luka Koper za lani. V letu 2021 je Luka na ravni skupine dosegla 228,4 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje. To je bilo mogoče z 20,8 milijona ton pretovorjenega blaga, vključno z rekordnimi 999.574 pretovorjenimi kontejnerskimi enotami. Dobiček iz poslovanja skupine je znašal 31,3 milijona evrov, čisti dobiček pa 31,8 milijona evrov.

BONUS VIDEO: Izolski šolarji do kolesarskih veščin z občinskimi kolesi

Predsednik uprave Boštjan Napast je ob tem ocenil, da so uspešno kljubovali izzivom. Čisti prihodki od prodaje so bili tako za devet odstotkov višji kot leto prej. Hkrati so bili sicer višji tudi stroški dela, tu so še višje cene energentov.

Napast je izrazil zadovoljstvo nad dejstvom, da je Luka Koper tudi v lanskem letu ostala največje kontejnersko pristanišče v severnem Jadranu, avtomobilski terminal pa je kljub pretresom v avtomobilski industriji spet presegel 600.000 pretovorjenih vozil.

Med obsežnimi investicijami, ki so jih izpeljali v letu 2021, je prvi mož Luke izpostavil podaljšanje obale prvega pomola. V letu 2022 načrtujejo skupno za 70 milijonov evrov investicij.

Skupščina se je seznanila tudi z odstopom člana nadzornega sveta Rada Antoloviča ter za novega člana nadzornega sveta izvolila Tomaža Benčino.

Prav tako so se delničarji seznanili s poročilom o sodnih postopkih zoper nekdanjo upravo na čelu z Robertom Časarjem. Kot izhaja iz poročila, so pravdni postopki doslej Luko stali 1,5 milijona evrov, izterljivost terjatev pa je zaradi obremenjenosti premoženja toženih vprašljiva.

Na vprašanje o smiselnosti nadaljevanja sodnih postopkov je Napast odgovoril, da je uprava zavezana sklepom skupščine delničarjev. "Ocenjujemo, da bo izterjati zahtevani znesek, tudi v primeru, če bodo tožbe uspešno rešene v korist Luke Koper, izredno težko," je dodal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija