LUCIJČANI GREDO NA REFERENDUM: Pa vi, ste za to, da se Lucija preimenuje? (ANKETA)

Piran

Piranski občinski svetniki so na včerajšnji seji naložili županu Đeniu Zadkoviću, da z občinsko upravo začne z dejavnostmi v zvezi s pričetkom postopka za preimenovanje naselja Lucija v Sveta Lucija. S tem so sledili pobudam več predlagateljev za vrnitev zgodovinskega imena kraja, ki so ga uporabljali vse do 50. let prejšnjega stoletja.

Pobude za preimenovanje Lucije so podali tako občinski svetniki italijanske narodnosti in občinski svetnik SDS Vojko Jevševar kot tudi svet Krajevne skupnosti Lucija.

Piranski župan je v ta namen naročil tudi anketo, ki jo je agencija Mediana izvedla na vzorcu 135 krajanov in ki je pokazala naklonjenost krajanov preimenovanju in na to, da je med krajani visoko poznavanje zgodovine imena kraja in pobud za njegovo preimenovanje.

Zapletlo se je sicer že pri sprejemanju dnevnega reda seje, Gabrijel Franca (Gibanje za Občino Piran) je predlagal umik točke na eno kasnejših sej, pred katero naj občina tudi finančno ovrednoti posledice preimenovanja.

Svetnica italijanske narodnosti Manuela Rojec pa je pojasnila, da gre pri omenjenem sklepu le za začetek procedure, na podlagi katere bo pripravljena tudi dokumentacija, ki jo Franca zahteva.

Svetnik italijanske narodnosti Andrea Bartole je opozoril, da ne gre za kaprico in da bo poraba proračunskih sredstev za morebitno preimenovanje zanemarljiva. "Ne gre za zamenjavo, ampak za vrnitev zgodovinskega imena," je poudaril Bartole in spomnil, da je poimenovanje Sveta Lucija izpričano že v 13. stoletju, kraj pa je v Lucijo po drugi svetovni vojni spremenil šele tedanji režim, in to zgolj z dekretom. Vrnitev prvotnega imena bi po njegovem pomenila spravo z lastno zgodovino.

BONUS VIDEO: Kaj menite o incidentu na Prazniku refoška?

Davorin Petaros (Gibanje za Občino Piran) je Bartoleju očital potvarjanje zgodovine, mnogo pa je bilo pozivov k sklicu posvetovalnega referenduma na območju naselja Lucija, o čemer so pripravili tudi dopolnjen sklep.

Tako bodo ob prihajajočih lokalnih volitvah izvedli posvetovalni referendum o preimenovanju, ki ga bodo izvedli na območju naselja Lucija, vzporedno pa bodo tekle tudi dogovorjene aktivnosti za preimenovanje v Sveto Lucijo.

Lucijčani za preimenovanje

Na KS Lucija navajajo, da so v zadnjih treh letih prejeli več pobud za preimenovanje s strani domačinov. Pri tem izpostavljajo, da pobuda ni povezana z versko usmerjenostjo, ampak z zgodovino in pripadnostjo kraju. V anketi, ki jo je naročila piranska občina, so 135 Lucijčanov vprašali, ali vedo, da se je kraj v preteklosti imenoval drugače in, ali so že slišali za pobudo za preimenovanje.

90 odstotkov jih je odgovorilo, da poznajo preteklo ime kraja, 44 odstotkov pa jih pozna pobudo za preimenovanje. Na generalno vprašanje, ali so za to, da se kraj preimenuje v Sveto Lucijo, jih je 55,4 odstotka odgovorilo z da, 44,6 odstotka pa jih je proti.

Kot zanimivost, preimenovanje podpirajo mladi v starosti do 30 let in starejši od 70 let, ki stanujejo v Luciji in dobro poznajo zgodovino imena kraja ter pobudo za preimenovanje. Vsi med vprašanimi so italijansko govoreči. Nasprotujejo pa domačini srednje generacije, v starosti od 50 do 70 let (med njimi ni nikogar v starosti do 30 let), ženske, ki še niso slišale za pobudo in stanujejo v Vinjolah ali Parecagu.

"Le krajani v večjem številu lahko odločajo glede spremembe imena, za kar so to leto vse demokratične, merodajne in praktične opcije (anketa ali referendum na volitvah), kjer se lahko razreši to vprašanje," so prepričani v KS Lucija.

Kaj pa menite vi? Bi se Lucija morala preimenovati? Sodelujte v naši anketi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
cazzimperio  |  24 .05. 2022 ob  12: 57
Kaj se ta Petaros sploh briga za Lucijo. Preteklost nekaj pomeni kraju. V Istri smo lahko ponosni na na naš kraj in običaje.
Tudi Regional bi se lahko preimenoval v REGIONALISTRA. Ne pa v to regional obala (za koga to za žabarje in balkance.
Za SV. LUCIJO. Lahko postane tudi samostojna občina.
Vi Piranski svetniki ne pozabit, da imate v Piranu še kanalizacijo in vodovod ki jih je zgradil mussolini.
Pirana si ne zaslužite.
va cagar |  24 .05. 2022 ob  11: 07
15
135 lucijčanov ali lucijanov (kaj je prav?) od cca 5000 prebivalcev, to pa je pravo merilo za anketo... dejmo potem tudi v piranu vrnit prvotna imena ulic in trgov, spravite se na referendum in zahtevajte poštno številko za kraj, ne pa da ste še zmeraj spalno naselje in imate številko portoroža