LONDONSKO SODIŠČE ODLOČILO: Assange je kriv kršitve pogojnega izpusta

Svet

Sodišče v Londonu je danes ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea spoznalo za krivega kršitve pogojnega izpusta, za kar mu grozi do 12 mesecev zapora, poročajo tuje tiskovne agencije. V času sojenja bo moral ostati v priporu.

Assangea, ki je sedem let bival na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, je britanska policija danes aretirala prav na podlagi zapornega naloga iz junija 2012, ki ga je izdalo londonsko sodišče, ker se tedaj ni udeležil tam predvidenega zaslišanja, s čimer je kršil določila pogojnega izpusta. Na današnjem zaslišanju se je izrekel za nedolžnega glede očitkov izogibanja sodišču.

47-letni Assange, ki je odgovoren za objavo zaupnih depeš ameriških diplomatov State Departmenta in Pentagona leta 2010, ima naslednje zaslišanje na sodišču 2. maja, ko naj bi odločali o zahtevi ZDA za njegovo izročitev. V ZDA je obtožen zarote z ameriško žvižgačko Chelsea Manning. Obtožnica ga bremeni, da je Manningovi pomagal dešifrirati geslo računalniškega omrežja ameriške administracije, za kar mu grozi pet let zapora.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Eho |  11 .04. 2019 ob  21: 58
Šele ko bo ves svet izoliral armerote, vsaj toliko kot so izolirali Severno Korejo, šele takrat bo svetu šlo na bolje, prej ne.....