LOGGIA RAZKRIVA PRIMERJAVO SEDANJOSTI S PRETEKLOSTJO: Na ogled razstava fotografij in razglednic Kopra (FOTO)

Koper

V Kavarni Loggia, na Titovem trgu, v Kopru, si lahko ogledate razstavo Pogovori med stoletji, ki nas vrne, nekje več, nekje manj v preteklost Kopra. Na fotografsko popotovanje okoli Loggie in po celotnem koprskem mestnem jedru nas popelje štirideset podob, večinoma razglednic, s preloma 19. v 20. stoletje, ki jim je avtor dodal fotografije istih motivov v sedanjosti. Tako nastane likovni pogovor med preteklostjo in sodobnostjo, ki daje obiskovalcu zagon za samozavesten vstop v prihodnost.

Koprska loža nekoč

Gre za razstavo, ki jo je muzej pripravil s finančno podporo Mestne občine Koper z namenom, da Kavarna Loggia, veličastna zgodovinska stavba, ki kraljuje sredi mestnega trga,  živi tudi v tem času, ko občina intenzivno išče novega, kakovostnega gostinca za ta, pomembni, koprski prostor, ki je bil od nekdaj točka srečevanja domačinov na dobri, jutranji kavi, prebiranju časopisov in ob klepetu.

"Včasih, ko se sprašujemo kako naprej, se za navdih ozremo v preteklost in jo primerjamo s sedanjostjo, to pa smo tokrat naredili v primeru Loggie," pravi direktor Pokrajinskega muzeja Luka Juri.

Razstava je odprta od torka do sobote, med 8. in 16. uro. Vstop je prost.

Koprski "paolani" na enem od vogalov mestne lože

Kamniti stebrički, ki varujejo klanec ob izteku Marušičeve ulice na Kosovelov trg (nekoč piazzale Ognissanti) so še danes tam, čeprav jih skoraj stalno zakrivajo parkirana vozila.

Brolo pomeni vrt, pod njim pa se je skrivala ogromna cisterna za hrambo vode. Danes cisterne ni več, prav tako vrtov, ostalo je pa ime Brolo.

Semedelsko cesto je nekoč z obeh strani obdajalo morje, tam so bile tudi soline, medtem ko je danes južni del v celoti bonificiran in je na njem zrasel velik mestni park.

Veduta Bartolomea Gianellija prikazuje Brolo kot spokojni trg, kjer se ljudje prosto sprehajejo in kramljajo. Danes je trg v veliki meri prekrit z zelenjem, njegov severni del pa obremenjujejo številna vozila.