LOGAR NA PRVEM DELOVNEM OBISKU NA HRVAŠKEM: Z gostiteljem bosta obiskala tudi center in okolico Petrinje

Slovenija

Zunanji minister Anže Logar bo danes na svojem prvem delovnem obisku na Hrvaškem. Z gostiteljem, hrvaškim zunanjim ministrom Gordanom Grlićem Radmanom bosta med drugim obiskala območje sisaško-moslavške županije, ki jo je konec decembra prizadel uničujoč potres.

Logarjev obisk je po navedbah slovenskega ministrstva za zunanje zadeve namenjen poglabljanju odnosov med državama in sodelovanju v okviru Evropske unije. Vodja slovenske diplomacije je na sredini seji parlamentarnega odbora za zunanjo politiko napovedal, da se bosta z Grlić Radmanom v Zagrebu pogovarjala tudi o aktivnostih glede razglasitve hrvaške in italijanske izključne gospodarske cone v Jadranu. Hrvaška je napovedala, da bo svojo izključno gospodarsko cono uveljavila 1. februarja.

Zunanja ministra Slovenije in Hrvaške bosta danes najprej obiskala vojašnico hrvaške vojske v Petrinji. Potem se bosta odpravili v naselje Taborište v Petrinji na srečanje z družino, ki je po potresu prejela bivalni zabojnik iz Slovenije ter po napovedih hrvaškega zunanjega ministrstva obiskala središča Petrinje. Sledilo bo srečanje obeh ministrov na sedežu hrvaške diplomacije v Zagrebu, po katerem bo predvidoma ob 12.45 tudi novinarska konferenca.

Logarjev današnji obisk je tudi v znamenju izrazov solidarnosti Slovenije in Slovencev s prizadetimi v potresa v sisaško-moslavški županiji. Slovenija je bila med prvimi, ki so Hrvaški ponudile pomoč po potresu konec decembra lani. Že dan po potresu z magnitudo 6,2 in žariščem blizu Petrinje, v katerem je umrlo sedem ljudi, so na Hrvaško prispeli prvi šotori, postelje, grelci in agregati iz Slovenije. Številne slovenske humanitarne in druge organizacije pa še naprej zbirajo različno pomoč za prizadete v potresu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  22 .01. 2021 ob  11: 37
Zdaj, ko so si razdelili morje lahko povabijo še tega amaterja na kosilo.