LOČITE MED LAŽNIM IN PRAVIM CIMETOM? Samo pravi je zdravilen in okusen

Trendi

Pravi cimet je zdravilen in okusen. Trgovci pa nas pogosto prinesejo okrog in nam za ceno pravega cimeta prodajo lažnega oziroma tako imenovani kitajski cimet ali kasija. Kasija vsebuje več kumarina, ki v večjih količinah slabo vpliva na delovanje jeter in ledvic.

Pravi cimet je po okusu in vonju zelo podoben kasiji, ki pa vsebuje kumarin. Slednjega so včasih dodajali sladicam, vendar so ga zaradi številnih škodljivih učinkov pri uporabi v hrani omejili. Pri zdravljenju pa se je kumarinu boljše izogniti.

Pravi cimet je znan pod imenom cejlonski cimet. Gre za skorjo majhnega drevesa, podobnega lovorju. Mlade vejice se pogosto režejo, njihova skorja pa se zvija. Suši se v slojih in oblikuje v paličice.

Kasija ali lažni cimet se pridobiva iz skorje večjega drevesa, zato so paličice večje in bolj grobe, zvijajo se navznoter z obeh strani. Je nekoliko bolj intenzivne rdeče barve kot pravi cimet, njegova aroma pa je bolj ostra, močnejša in manj prefinjena.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
roki |  01 .12. 2019 ob  17: 20
Bedarija.Obe vrsti cimeta sta "prava" cimeta, res pa je da kitajski vsebuje veš kumarina.Trgovci nas nič ne prinašajo okoli saj na embalaži vedno piše za katero vrsto cimeta gre in cejlonski je vedno dražji.