LJUDJE, SITI ČAKANJA PRED LEKARNO V OLMU, OPOZARJAJO: Vrsta je še daljša zato, ker lahko dobimo zdravila za samo en mesec

Koper

Po incidentu, ki se je prejšnji teden zgodil pred lekarno v Olmu, ki obratuje s skrajšanim delovnim časom, so se nad slednjo zgrnile kritike s strani prebivalcev, ki jim je prekipelo zaradi vsakodnevne dolge vrste, ki se vije od lekarniških vrat do bližnje trafike ali celo dlje. Vse več komentatorjev na Facebooku je medtem začelo opozarjati na nesmiselnost vladne odredbe, da bolniki lahko dobijo zdravila le za en mesec.

Katja Gombač Aver, direktorica Obalnih lekarn Koper (foto: Zdravko Primožič/FPA)

Če je na račun Obalnih lekarn Koper v zadnjem času padalo veliko kritik predvsem v zvezi s čakalno vrsto, pa so po incidentu prebivalci glasno opozorili na še eno dejstvo: čakalne vrste bi bile krajše, če bi stranke, predvsem kronični bolniki, lahko dvignili zdravila za več mesecev vnaprej. Zaradi vladne odredbe lahko namreč dobijo le količino zdravil, ki zadošča za en mesec, kar pomeni, da se vsak mesec znova vračajo ponje.


Nekaj izmed komentarjev na našem Facebooku

Vlada z odredbo želela preprečiti, da bi zmanjkalo zdravil

V zvezi s tem smo naslovili novinarska vprašanja na Obalne lekarne Koper. Kot so nam pojasnili, ravnajo v skladu z izdano odredbo Ministrstva za zdravje. Ta lekarnam omejuje izdajo zdravil na recept, in sicer na količino, ki ustreza zdravljenju za obdobje enega meseca. Obenem jim odredba zapoveduje izdajo zdravila brez recepta v količini enega pakiranja na osebo. Kot so pojasnili v Obalnih lekarnah Koper, "je zakonodajalec zasledoval optimalno in racionalno oskrbo z zdravili za preprečevanje pomanjkanja med izbruhom covid-19."

Po incidentu pred semedelsko lekarno je na Facebooku zavladalo razgreto vzdušje med komentatorji. (foto: Regional)

"Sedaj po več kot mesečnem obdobju od razglašene epidemije in uveljavitve navedene odredbe, se pacienti, ki so prejeli zdravila za obdobje enega meseca, ponovno vračajo v lekarne in s tem se tudi vrste daljšajo ter so ranljive skupine starejših pacientov ponovno izpostavljene. Glede na redne dobave zdravil smo v naših lekarniških enotah z zdravili založeni kot v času pred epidemijo," je ob tem še zapisala direktorica Obalnih lekarn Koper Katja Gombač Aver.

Popoldan smo naknadno poročali, da je vlada sprejela odlok, s katerim je razveljavila dosedanjo odredbo, ki je omejevala izdajo zdravil na recept za največ en mesec.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  23 .04. 2020 ob  19: 28
Uredba vlade je ukinjena, tako da je spet možno dobiti zdravila za tri mesece.
Olgo Franco |  22 .04. 2020 ob  22: 46
Vlada in odredba nima veze- gre se za nestrokovnost pri vodenju izredno dobickonosnega zavoda- na racun potrpljenja in zvestobe obcanov!! Sramota!!
Olgo Franco |  22 .04. 2020 ob  22: 43
Aver=Brzan=prevara=Brzan=Aver