Ljubljanska banka še vedno deli

Zunanja ministra Slovenije in Hrvaške, Karl Erjavec in Vesna Pusić, sta danes v Zagrebu zgolj ugotovila tiste točke, v katerih se državi v sporu glede Ljubljanske banke (LB) ne strinjata. Slovenija še naprej pričakuje prekinitev postopkov na hrvaških sodiščih, Hrvaška pa je po besedah Pusićeve spor o LB pripravljena reševati v okviru arbitraže.

Erjavec in Pusićeva sta brez preboja zaključila pogovore o sporu o prenesenih deviznih prihrankih hrvaških varčevalcev iz nekdanje zagrebške podružnice Ljubljanske banke oziroma o memorandumu o razumevanju, ki sta ga 11. marca na Mokricah podpisala tedanji slovenski premier Janez Janša in hrvaški premier Zoran Milanović in si ga vsaka država razlaga po svoje.

Oba sta se strinjala, da je glavna razlika v prevodu besede "stay", ki jo Slovenija razume kot prekinitev postopkov, na Hrvaškem pa jo razumejo kot mirovanje postopkov za največ dve leti.

Hrvaška pripravljena iskati rešitev za spor o LB tudi v okviru arbitraže.

Erjavec je poudaril, da Slovenija ne bo dala soglasja za tako imenovani zastoj ter da od Hrvaške pričakuje prekinitev postopkov na sodiščih do končne rešitve v skladu z memorandumom, ki določa, da je spor treba razrešiti v okviru pogajanj o sukcesiji. Pusićeva pa je poudarila, da bi se obe strani morali strinjati, da gre za mirovanje postopkov. Je pa večkrat tudi omenila, da je Hrvaška pripravljena iskati rešitev za spor o LB tudi v okviru arbitraže.

Po dogovoru iz Mokric bi namreč rešitev morali iskati v okviru pogajanj o nasledstvu, a strani različno tolmačita tudi odgovor Banke za mednarodne povezave, ki je namesto posredovanja ponudila zgolj svoje prostore za srečanja. Zdi se, da je za Hrvaško možnost reševanja vprašanja v okviru sukcesije s tem zaključena.