Leto 2013 na Kosovu v znamenju napredka

Posebni predstavnik generalnega sekretarja ZN za Kosovo in šef misije Unmik Farid Zarif je v ponedeljek Varnostnemu svetu Združenih narodov preko video povezave poročal, da je lansko leto minilo v znamenju napredka in okrepljenega dialoga, še posebej zaradi aprilskega dogovora o načelih za normalizacijo odnosov med Srbijo in Kosovom.

Srbijo je v New Yorku zastopal premier Ivica Dačić, ki je izrazil pripravljenost Srbije na dialog in poudaril, da Srbija nikoli ne bo priznala enostranske razglasitve neodvisnosti Kosova. Pohvalil je vse države, ki Kosova niso priznale in vztrajal, da mora VS ZN potrditi morebitne spremembe mandata misije EU Eulex. Vztrajal je tudi, da je potrebno preiskati obtožbe o trgovanju z organi na Kosovu.

Tudi kosovski premier Hashim Thaci je izrazil pripravljenost za nadaljevanje dialoga in dejal, da Kosovo vse dogovore spoštuje, Srbija pa še naprej ovira članstvo Kosova v regionalnih organizacijah in pobudah. Posvaril je, da brez tega članstva ne bo napredka v boju proti korupciji, organiziranemu kriminalu in terorizmu. Thaci se je zavzel za konec misije Unmik oziroma njeno preoblikovanje v politični urad, ki bo pomagal Kosovu do članstva v ZN.

Med novinarji ni bilo veliko zanimanja za zasedanje o Kosovu na ZN. Thaci kasneje ni dajal izjav, Dačić pa je izjavo prekinil po vprašanju o diskriminaciji drugih narodnosti v Srbiji. Ameriška predstavnica Rosemary DiCarlo je med sejo VS ZN predlagala zmanjšanje števila poročil in srečanj o Kosovu, ker se bosta potem obe strani bolj osredotočili na dialog.

Ruski veleposlanik Vitalij Čurkin ni z ničemer nakazal, da bo stalna članica VS ZN dovolila konec misije Unmik. Po izrazih ruske podpore Srbiji je opozoril, da se Zahodnemu Balkanu in EU obeta radikalizacija zaradi Albancev, ki sodelujejo v bojih v Siriji na strani skrajnih muslimanskih skupin, kot sta Džabat al Nusra, Islamska država Irak in Levant. "Varnostni svet ZN bi moral obravnavati posledice vrnitve teh ljudi na Kosovo," je dejal.