Izolo je preplavil refošk

Izola

Včeraj se je v Manziolijevi palači v Izoli na dogodku Svet refoška zbralo 46 vinarjev iz Slovenije, Italije in Hrvaške, poroča Delo.

"Izola je bila že v času Beneške republike znana po odličnem vinu," je poudarila Astrid Del Ben, predsednica italijanske samoupravne narodne skupnosti iz Izole, ki gosti festival v Manziolijevi palači. "Refošk je ohranil pristnost, v kozarcu pa ni le vino, je tudi tradicija, kultura in ponos," pa je poudaril Boštjan Zidar, glavni enolog Vinakoper in povedal, da kakovost in ugled refoška rasteta.

Na festivalu so predstavili štiri različna vina, refošk, kraški teran, furlanski refosco dal peduncolo rosso in italijanski refosco di Faedis, med njimi pa tudi refošk s hrvaškega dela bele Istre ter starejši letniki refoška in terana.

Strokovni simpozij

Poleg degustacijskega dela je v cerkvi Marije Alietske potekal simpozij, na katerem so strokovnjaki govorili o sorti refošk, vinih iz nje, vinskih slogih, opredelili nutricionistična dejstva in domnevne zdravilne učinke, tržne priložnosti refoška in terana, nekaj besed pa namenili tudi uporabi refoška v kulinariki in ujemanju z jedmi.

Deli novico:

Krawl |  11 .02. 2014 ob  23: 07
Homo plavat v Izlo.
Refoško |  11 .02. 2014 ob  21: 00
Od kar sem nehal piti pivo in začel zmerno piti Refošk, nimam več povišanega sladkorja.
Motor od barke |  11 .02. 2014 ob  19: 59
Kolko ljudem je močan tok spodnesel noge?