V ZDA spor zaradi uporabe brezpilotnih letal

Ameriški predsednik Barack Obama je v sporu z ameriškim kongresom zaradi brezpilotnih letal, s katerimi se ZDA po svetu bojujejo proti osumljenim teroristom. Obama želi letala preseliti pod nadzor Pentagona, kongresniki pa želijo, da del ostane pod nadzorom obveščevalne agencije Cia, ki ima manj omejitev delovanja.

Ameriški zakon določa, da se lahko Pentagon z brezpilotnimi letali bori proti terorističnim osumljencem le na vojnih območjih ali v državah, ki se strinjajo s tem oziroma veljajo za brez-vladne, kot je na primer Somalija. Brezpilotna letala Cie pa lahko delujejo tudi tam, kjer je pač priložnost, ne glede na to, če se država, kjer je osumljeni terorist, s tem strinja. Obama želi vsa brezpilotna letala prenesti pod Pentagon, kongresniki, kot je predsednik odbora za obveščevalne dejavnosti predstavniškega doma republikanec Mike Rogers, temu nasprotujejo.

Mediji v ZDA poročajo, da trenutno poteka postopek o likvidaciji ameriškega državljana, ki je član Al Kaide in načrtuje napade na ameriške cilje v tujini. Mediji upoštevajo prošnjo Bele hiše in niso objavili imena terorista oziroma države, v kateri je. Znano je le, da je dobro zavarovan in v odročnem delu neimenovane države. Pentagon tam nima svojih brezpilotnih letal, Cia pa ne dobi zelene luči od predsednika Baracka Obame.

Obama je omejil uporabo brezpilotnih letal na primere, ko ni drugega varnega načina za aretacijo osebe, ki predstavlja takojšnjo in trajno nevarnost. Postopek za zeleno luč za napad teče v pravosodnem ministrstvu in je podoben tistemu pred usmrtitvijo Anvarja al Avlakija leta 2011 v Jemnu. Rogers in drugi člani kongresa se pritožujejo, da je postopek predolg, zaradi česar se povečuje nevarnost novih terorističnih napadov.

Deli novico:

Polde |  11 .02. 2014 ob  10: 31
Treba je vprašati Leljaka in njegove ali bo ovajal podobno kot v primeru Zemljarič.