LETINA JE DOBRA, SLABŠE JE Z DELOVNO SILO: Kljub napadu oljčne muhe ne gre pretiravati z prezgodnjim obiranjem

Slovenija

Glede na obloženost dreves s plodovi si oljkarji v slovenski Istri po lanski skromni letini letos obetajo količinsko solidno letino. Je pa relativno velika obloženost oljk v kombinaciji z vremenskimi razmerami botrovala tudi večji pojavnosti oljčne muhe, čeprav se je napadenost nasadov zelo razlikovala glede na lego, tudi znotraj istih oljčnikov.

Poletje je sicer minilo brez ekstremne suše, vendar so se deževna obdobja razporedila dokaj neenakomerno, kar za rastline ni najboljše, je ocenil pridelovalec ekstra deviškega oljčnega olja Miran Adamič iz Baredov nad Izolo.

Obenem je bil nekoliko nadpovprečen napad škodljivca, oljčne muhe, čeprav je bila njegova pojavnost zelo različna, celo znotraj istega nasada. Pojav oljče muhe je sicer povsod po Sredozemlju podoben, poleg tega je ob večjem številu plodov na drevesih, kot je primer letos, tudi pričakovati več škodljivcev, saj imajo oljčne muhe več možnosti za odlaganje ličink in razmnoževanje.

Od stopnje napadenosti dreves je odvisna tudi odločitev o zgodnejšem obiranju oljk. Tudi sicer Adamič ugotavlja, da "trendi gredo v zgodnejše obiranje, a spet ne smemo pretiravati". Pri odločitvi je treba upoštevati tudi dozorelost in morebitno poškodovanost plodov, vsekakor pa tisti pridelovalci, ki jih oljčna muha ni bistveno prizadela, plodovi pa počasneje dozorevajo, lahko še počakajo z obiranjem.

Adamič bo sam z obiranjem verjetno začel čez dober teden: "Vsak dan spremljamo, kako se plodovi obarvajo, kako zorijo, tudi oljevitost bomo poskušali izmeriti in na podlagi tega se bomo potem odločili." Pri tem bodo morali biti pozorni tudi na morebitna neurja, ki bi utegnila narediti precejšnjo škodo tik pred zdajci.

Že zdaj je po njegovem mogoče trditi, da bo letošnja letina količinsko krepko boljša kot lani in da bo kar solidna, je pa tudi vprašanje končnega izplena oz. razmerja med težo plodov in končno količino olja. Kot je ob tem opozoril izolski pridelovalec, je po lanski skromni letini oljčnega olja že začelo primanjkovati oz. povpraševanje bistveno presega trenutno ponudbo.

Adamič je sicer opozoril še na problem pomanjkanja delovne sile. "Plodov je veliko in čedalje težje je dobiti pomoč pri obiranju," je pojasnil.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Monteverdi |  03 .10. 2020 ob  21: 38
Letošnja letina bo pač veliko bolj mesnata. Na žalost nekateri tega nočejo priznati.