Lektorji bodo dobili licenco

Slovenija

Lektorsko društvo Slovenije pripravlja lektorsko licenco, s katero bodo lahko lektorji in jezikovni svetovalci izkazovali svojo strokovno usposobljenost. Posameznik, ki bo želel pridobiti licenco, bo moral opraviti poseben izpit. Lektorje z licenco bo društvo dodalo v evidenco strokovno usposobljenih lektorjev, ki bo vidna tudi na spletu.

Predlog pravilnika o lektorski licenci je že objavljen na društveni spletni strani. Pravilnik bo veljaven z dnem sprejetja, predvidoma na občnem zboru februarja 2014, so sporočili iz lektorskega društva.

Lektorsko društvo načrtuje tudi pripravo registra lektorskih referenc, v katerega bodo lektorji z licenco vpisovali svoje delo. Tako bo lahko naročnik v registru po iskalnih kriterijih opredelil svoje potrebe, s čimer bo za svoje besedilo našel lektorja z izkazano strokovno usposobljenostjo in evidentiranimi izkušnjami.

Lektorsko društvo Slovenije je bilo ustanovljeno leta 1996. Prizadevanja društva, ki deluje v Ljubljani, so usmerjena v stalno strokovno izobraževanje in izpopolnjevanje lektorjev, novinarjev, prevajalcev, pisateljev in drugih, ki jim ni vseeno za rabo slovenskega jezika. Društvo si že od začetka svojega delovanja želi urediti status lektoriranja kot poklicne dejavnosti in uveljaviti poklic lektorja kot enega izmed priznanih slovenističnih profilov.

Deli novico: