MOK pripravlja hitre ukrepe za Bezovico: "Gre za reševanje življenj"

Koper

Plaz in skala, ki grozita Bezovici, bosta interventno sanirana. Od zadnjih pripetljajev, ko je proti vas zgrmelo približno 1000 kubičnih metrov kamenja, so namreč geologi ugotovili, da je treba reagirati takoj.

Kot je že minuli teden za Regional povedal koprski podžupan Danijel Cep, je občina pristopila k reševanju nastalih težav, reševanja pa se je potrebno lotiti nemudoma, saj bi lahko bila dolgotrajna sanacija z državnim denarjem, kot je bilo sprva predvideno, prepozna. Zato bodo že na današnjo sejo občinskega sveta uvrstili predlog odloka, s katerim bodo lahko nemudoma pristopili k izvedbi najnujnejših interventnih ukrepov.

Kot je povedal vodja službe za zaščito in reševanje Mestne občine Koper, Igor Rakar, je zaradi zadnjega podora, ki se je zgodil 15. januarja, treba nemudoma ukrepati. "V tem primeru gre za reševanje življenj ljudi. Mestna občina Koper se sicer z državo oziroma Direkcijo RS za ceste (DRSC) dogovarja o trajni in celoviti rešitvi za Bezovico, do katere pa zaradi pomanjkanja državnih sredstev predvidoma ne bomo prišli še tako hitro", je dejal Rakar in dodal, da je trajna sanacija tega območja trenutno šele v fazi priprave dokumentacije. Udeleženci torkovega sestanka so se pogovarjali o dveh možnostih, postavitvi zaščitne lovilne mreže oziroma izgradnji jarka in lovilnega nasipa.

Igor Rakar

Približno 92 tisoč evrov vredno izvedbo slednjega bo financirala Mestna občina Koper iz rezervnega sklada, namenjenega odpravi posledic naravnih nesreč. Omenjena sredstva pa bo moral odobriti tudi občinski svet Mestne občine Koper, zato bodo že na današnjo redno sejo občinskega sveta uvrstili sprejetje predloga odloka o uporabi sredstev proračunske rezerve Mestne občine Koper za financiranje izdatkov za odpravo posledic skalnega podora nad vasjo Bezovica po hitrem postopku.

Deli novico:

Koprčanka |  23 .01. 2014 ob  11: 07
Bobri spadajo pod Bezovico?To je tam pri Žganih kajne?Tam kjer je labirint,Motel Paradizo,Mostičje imam prav?
Ko sem bil mlad sem se večkrat ustavil z pokojno ženo na postrvih v Motelu Paradizo.
Bobri,Žgani,Bezovica,Hrastovlje in okliške vasi prelepe vasi čudovita narava.
Za kakšen nedeljski izlet z družino ravnoprav
Paulo
bezovica |  23 .01. 2014 ob  10: 01
bezovica kaj pa njen zaselek bobri?
Ni, |  23 .01. 2014 ob  08: 23
šoldov. Je traba urediti zelenico v Kopru, pa dvigalo (kako smo bili lahko tolko let brez njega)... A,ja! Pa načrte za za stolp oz. spomenik nemunosti! Le s tem denarjem bi bilo urejeno za par 100let! Aj jaj jaj.