LE PETINA SEZONSKIH ZAPOSLITEV NA OBALI JE V GOSTINSTVU IN TURIZMU: Kje delajo ostali?

Koper

Gostinstvo in turizem je sektor, v katerem bi pričakovali, da v času poletne turistične sezone poraste povpraševanje po kadrih za delo s strani delodajalcev. Vendar pa podatki kažejo, da vsaj na območju Zavoda za zaposlovanje, območna služba Koper, temu ni tako. Sicer je potrebno upoštevati, da zavod nima pregleda nad celotnim trgom dela, saj delodajalci iz zasebnega sektorja niso obvezani sporočiti vsa prosta delovna mesta. V prvi polovici letošnjega leta so na zavodu v Kopru imeli v gostinstvu in turizmu 839 prostih delovnih mest, od tega 649 za določen čas.

"Povpraševanje se je povečevalo od februarja do aprila, maja je nekoliko upadlo in se ponovno povečalo v juniju. Največ sporočenih prostih delovnih mest je bilo za pomočnike v kuhinji, natakarje in kuharje," pravijo za Zavodu za zaposlovanje, območne službe Koper.

Najmanj razpisanih delovnih mest v gostinstvu in turizmu je bilo februarja letos (118), največ pa junija (154). Konec januarja letos je bilo na zavodu prijavljenih 293 oseb, ki so se želele zaposliti na področju gostinstva in turizma, konec junija pa le še 181. "Skupno se je v prvi polovici leta 2024 iz evidence brezposelnih Območne službe Koper zaradi zaposlitve odjavilo 218 oseb s področja gostinstva in turizma," odgovarjajo.

Za sezonska dela do 90 dni zavod izda tujcem delovna dovoljenja. Delodajalcem, ki imajo sedež na območju Zavoda za zaposlovanje, območne službe Koper, je zavod v prvi polovici letošnjega leta izdal 228 delovnih dovoljenj in 868 soglasij k enotnemu dovoljenju za prebivanje in delo. Od tega je bilo zgolj 45 delovnih dovoljenj in 97 soglasij izdanih za dejavnost gostinstva, in sicer največ državljanom Srbije, Severne Makedonije, Bosne in Hercegovine in Kosova, ki so se zaposlili kot kuharji, pomočniki v kuhinji, točaji in natakarji.

Kot dodajajo na zavodu, so bila ostala dovoljenja in soglasja izdana za delo v gradbeništvu, prometu, skladiščenju in predelovalnih dejavnostih. Poleg državljanov Kosova, Severne Makedonije, Bosne in Hercegovine in Srbije, so veliko delovnih dovoljenj izdali tudi Indijcem.

"V poklicni strukturi so prevladovali delavci za preprosta dela pri visokih in nizkih gradnjah, v predelovalnih dejavnostih, vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev, vozniki osebnih vozil, taksijev in lahkih dostavnih vozil, zidarji, inženirji in tehnologi v industriji, čistilci, strežniki, gospodinjski pomočniki v uradih, hotelih in drugih ustanovah, pa tudi peki in pripravljavci hitre hrane," navajajo na zavodu.

Koliko tujcev dela to poletno sezono na obali v hotelirstvu in turizmu, iz katerih držav prihajajo, katera dela opravljajo in kakšni so njihovi zaslužki smo vprašali Statistični urad Republike Slovenije. Njihove odgovore bomo objavili takoj, ko jih prejmemo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  11 .07. 2024 ob  10: 01
-4
Največ zaposlenih je v JU ter na zavodu za nezaposlovanje!
Letos je upadel promet za 60%! Turizem na višku...plešite plešite, občinarji letos boste papali bio odpadke!!