LAŽI NE PRIPELJEJO DALEČ: To so razlogi, zakaj je bolje, da smo iskreni

Trendi

Rečeno je, da je iskrenost najpomembnejše vodilo uspešnih in kvalitetnih odnosov. To je vrednota, ki jo cenijo vsi, a se je držijo le redki. Zakaj? Ker je težko vedno prevzeti odgovornost za vsa svoja dejanja, ljudem povedati resnico in tvegati konfrontacijo. Velikokrat nam je enostavno pomembnejši "mir v hiši" kot to, da izrazimo naša čustva. O iskrenosti se je dobro izrazil ameriški investitor Warren Buffett, ki je dejal: "Resnica je zelo drago darilo. Ne pričakuj ga od cenenih ljudi." Oglejmo si nekaj razlogov, zakaj se resnica vedno splača.

Laži sicer uradno ne štejemo med sedem grehov, a morebiti bi jo morali uvrstiti v to skupino, poleg napuha, zavisti, pohlepa, pohote, požrešnosti, jeze in lenobe, saj je ravno laž tista, ki praviloma razdrobi, uniči in razgradi odnose. Vpelje nezaupanje in tako zdravi, kakovostni in odgovorni odnosi največkrat niso več mogoči.

Povedati po resnici je lažje, kot lagati

Kdor vedno govori resnico, si ne rabi zapomniti, kar je rekel. Laži je namreč v večini primerov treba podkrepiti z dodatnimi lažmi, kar je lahko izjemno utrujajoče. Kadar se nekomu zlažemo, damo ven drugo verzijo zgodbe, ki ni resnična. Tudi če pri dejanju, o katerem se zlažemo, ni bilo nobenih drugih prič, smo še vedno bili tam mi in vemo, kaj se je v resnici zgodilo. To pomeni, da moramo poleg dejanskega poteka dogodkov v našem spominu hraniti še paralelni spomin naše laži.

Če ostanemo pri resnici, ni pomembno, kako pogosto nas vprašajo o določeni temi, saj se bomo vedno odzvali približno enako in prihranjeno nam bo razbijanje glave. Mnogokrat se ne zavedamo, kako zelo nam laž škodi. Če bi se zavedali, da je iskrenost edini način, da smo lahko resnično srečni, potem laži ne bi jemali tako zlahka.

Laž slej ko prej pride na dan

Ne glede na to, kako trdno verjamete, da bo vaša laž ostala skrivnost, se skoraj zagotovo motite, saj bo sčasoma prišla na plano. Če na primer hrček od vaših otrok umre in rečete, da je zbežal in deset let kasneje naključno izkopljejo okostje hrčka na dvorišču, bodo spoznali, da ste jim lagali in bodo razburjeni. Takoj, ko je laž izpostavljena, pogrne na celi črti, saj je kratkoročna. Z resnico je zgodba drugačna, saj je večna in ji nikoli ne poteče rok trajanja. Če želimo v življenju srečo in uspeh, moramo igrati dolgoročno igro, kjer laž ne pride v poštev. Tudi najmanjša ne.

Grenka resnica je boljša od sladke laži

Ne glede na to, kako slabo predvidevate, da se bo nekdo odzval, ko mu boste po pravici povedali kaj neprijetnega, ste lahko precej prepričani, da bo tisočkrat bolj razburjen, če (ali bolje rečeno, ko) ugotovi, da ste mu lagali. Ne samo to, včasih lahko laž povzroči veliko večjo zaskrbljenost, kot bi jo povzročila iskrenost. Na primer otrokom ste rekli, da je njihova babica "šla spat", namesto da bi jim povedali, da je umrla. Če so otroci še majhni, obstaja možnost, da bodo od zdaj naprej težko zaspali, saj jih bo strah, da se ne bodo nikoli več zbudili. V primeru, da so otroci starejši, bodo verjetno besni na vas, ker ste bili do njih pokroviteljski.

Zlomljeno zaupanje je težko popraviti

Da bi si zaupanje povrnili po njegovi kršitvi, boste morda morali sprejeti, da je resnično zlomljeno in ga ni mogoče popraviti. Čeprav lahko besede "žal mi je" izboljšajo nekatere grde situacije, težko postavijo stvari nazaj v stanje, ki je obstajalo, preden je vse šlo "rakom žvižgat". Če nekdo ugotovi, da ste mu lagali, vam verjetno nikoli več ne bo mogel popolnoma zaupati. Tudi če preostanek svojega življenja preživite kot popoln vzor poštenosti in integritete, se bo oseba, ki ste ji lagali, skoraj zagotovo vedno vprašala, ali ste na neki ravni nepošteni.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  19 .06. 2021 ob  15: 23
Mores bit kar dober umetnik da sestavis neko logiko v zgodbi.
Recimo nevem ce to taktiko uporabljajo nasi detektivi na zaslisanju,ti pa da mislit,recimo kot je omenjeno potrebno je veliko domislije in kreativnosti.
Dejstvo je da vsaka zgodba naj bi imela logiko od zacetka do konca in ce je podprta z dejstvi naj bi imela isto logiko ce jo preberes od konca pa do zacetka...ok tle lahko vidis da je zajeb..sestavit smisel.Potem so dodatna vprasanja ki cloveka zmatrajo odgovarjat ker ce je bil v elementu kreativnosti si ga vrgu ven iz inspiracije.Lahko ga vidis mozgat...
Predlagam vsem naj zacnejo prebirat filozofske tematike,da se naucijo eseje pisat in da prebirajo veliko literature z poglobljeno snovjo