LASTNIKI NEPREMIČNIN ŠE NAPREJ PRITISKAJO NA VLADO: To jim je na vprašanja "zabrusila" Logarjeva (FOTO)

Slovenija

Člani iniciative Lastniki nepremičnin na Hrvaškem – ODPRITE MEJE še naprej vztrajajo. Na vlado so namreč naslovili še en poziv. Poleg njega so tokrat priložili tudi odgovore infektologinje Mateje Logar na vprašanja, zakaj so lastniki nepremičnin pri prehajanju mej bolj "nevarni" kot dnevni migranti.

Mateja Logar

V iniciativo je zbranih že več kot 7500 članov, ki izražajo ogorčenje in nezadovoljstvo nad "drobtinico", ki jim jo je ponudila vlada z izjemo odloka, po kateri se lastniki ali najemniki objektov in zemljišč v tujini lahko odpravijo čez mejo, če se v roku 48 ur vrnejo in predložijo negativni PCR ali hitri test. Test ne sme biti starejši od 72 ur od dneva odvzema brisa, v državo pa lahko vstopijo brez napotitve v karanteno.

A kot navajajo, je 48 ur občutno prekratek čas za vzdrževalna dela, dodajo pa, da to postavlja v neenakopraven položaj predvsem tiste, "ki zaradi večje oddaljenosti, upoštevajoč vožnjo tja in nazaj, ne morejo v odmerjenih 48 urah na nepremičnini postoriti praktično ničesar".

"Kljub tej izjemi jim je dejansko še naprej onemogočeno brez znatnih finančnih stroškov (PCR test) obiskati lastnino. Številni niso bili na "svojem" že od konca avgusta 2020," so še navedli. Zato vlado pozivajo, da jim prisluhne in jim dostop do lastnine olajša, med izjeme, kot jih imajo delovni migranti, pa naj uvrsti tudi ožje družinske člane. Ob tem poudarjajo, da niso turisti in dopustniki, ampak želijo "vestno upravljati in vzdrževati svojo lastnino".

Člani civilne iniciative so tudi neposredno na infektologinjo in vodjo posvetovalne skupine za covid-19 Matejo Logar naslovili vprašanja, zakaj naj bi bili oni bolj nevarni kot delovni migranti, ki lahko mejo prehajajo z negativnim testom, ki je veljaven teden dni.

Kot izhaja iz njenega odgovora, se omejitev in priporočil ne da pisati za vsako posamezno osebo, kot pravi pa je, "žal, tudi v skupini lastnikov nepremičnin v tujini določen delež takšnih, ki se ukrepov ne drži". Nadalje navaja, da so delovni migranti v stiku z isto skupino ljudi, pri čemer je tveganje za okužbo manjše.

"Slovenija je zelo uspešna v iskanju razlogov, zakaj ne upoštevati priporočil. Lahko pa vam zagotovim, da je glede širjenja okužb povsem vseeno, ali se s predlogi strinjate ali ne, ali vam je všeč ali vam ni, ali se vam zdi bedast ali ne. Zakonitosti širjenja ostajajo enake," je za konec navedla Logarjeva.

Odzvala se je tudi na povraten odgovor enega izmed članov iniciative, da so tudi med delovnimi migranti nekateri, ki se ukrepov ne držijo, lastnikov nepremičnin pa da je preveč, da bi lahko govorili o posamezniki. "V vseh skupinah so ekstremi v eno in drugo stran. Predpisi in priporočila poskušajo zajeti največje možno število skupin, dogodkov," je navedla in pri tem ponovila, da se za vsako situacijo priporočil ne da pisati, saj da bi to prineslo preveliko "zmedo in neupoštevanje". A kot je zapisala, upa, da se situacija toliko izboljša, da se bodo omejitve lahko dodatno sproščale.

"Morda se ne zavedate, ampak mi, ki delamo v bolnišnicah s covid bolniki, si zelo želimo konca epidemije in vrnitve v bolj normalno življenje," je še dodala.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Lili |  21 .04. 2021 ob  09: 02
-3
Če greš na svojo nepremičnino, v krogu ljudi, s katerimi itak živiš.. Kakšna je možnost okužbe? Sej virus ne dobiš v zraku? Kiri debili! Bo pa dovoljeno jit v njihov hotel, potem narediti PCR (ki itak ni nujno, da v unem momentu pokaže pozitivno, ker se virus še ni dovolj razvil) in se vrnit domov.
In ja..v 48 urah se vsi pač ne morejo vrniti nazaj! In vsi ki pljuvate, nimate pojma ali ste enostavno nevoščjivi!
kokodek |  20 .04. 2021 ob  14: 04
Logarjeva ni pravi naslov.....najbolje, da se obrnejo na Kacina in ga našuntajo, da gre čistit bazen ali pa naj vprašajo nepreklicno odstopljenega in mamo
hribi |  20 .04. 2021 ob  12: 27
Kakšna lenoba je to od človeka, ki v "48 urah ne more narediti praktično nič kar se tiče vzdrževanja" ? Izgovor debilov. Če mu sedanji sistem ne odgovarja naj se preseli na Hrvaško in tam ostane. Da mu revežu ne bo hudo.
magik |  20 .04. 2021 ob  11: 56
-1
Izsiljevanju ni ne konca ne kraja!
Vprašanje za uredništvo - Je dovoljeno kar tako vsepovprek objavljati "posnetek" elektronskih sporočil?
anton |  20 .04. 2021 ob  10: 47
15
... osebno mi ni jasno zakaj bodo slovenci za 1. majske počitnice lahko šli na hrvaško na dopust, ki ima slabšo sliko glede števila obolelih za covidom, namesto, da bi imeli možnost, koriščenja dopusta v sloveniji, kjer to ni mogoče saj so hoteli in apartmaji zaradi covida zaprti ... v čemu je "catch", da so lokali lahko odprti, apartmaji pa se ne smejo oddajati (vsaj za osebe enega gospodinjstva) ...