LADJA, NA KATERI SO UJETI TUDI SLOVENCI: ZDA bodo evakuirale svoje državljane

Svet

Ameriška vlada bo evakuirala svoje državljane z ladje za križarjenje Diamond Princess, ki je zasidrana pred japonsko obalo in na kateri so do tega trenutka potrdili že 285 okužb z novim koronavirusom. Čartersko letalo bo Američane prepeljalo iz Japonske v ZDA, je danes sporočilo ameriško veleposlaništvo na Japonskem.

Skupaj z Američani bodo v ZDA prepeljali tudi njihove družine. Letalo bodo na pot poslali v nedeljo, kdaj bo pristalo v ZDA, pa ni znano, znano je le, da bodo pristali v vojaškem letalskem oporišču Travis v Kaliforniji, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Evakuirane osebe bodo morale v ZDA ostati 14 dni v karanteni.

"Potnike bodo preverili za simptome in sodelujemo z japonskimi partnerji, da zagotovimo, da bodo potniki, ki kažejo simptome, prejeli primerno zdravljenje na Japonskem, če se ne bodo mogli vkrcati na letalo," je pisalo v pismu, ki so ga poslali ameriškim državljanom na krovu ladje.

Na ladji za križarjenje je v karanteni že od začetka februarja več kot 3700 ljudi, več kot 200, ki se jih je okužilo z novim koronavirusom, so prepeljali na zdravljenje v bolnišnice. Japonsko ministrstvo za zdravje je danes sporočilo, da so po testiranju 217 oseb na ladji diagnosticirali 67 novih primerov koronavirusa. Z novimi primeri se je skupno število okužb na križarki povečalo na 285. Na krovu je tudi šest slovenskih državljanov. Karantena za ladjo bo trajala najmanj do srede.

Po podatkih ameriške univerze John Hopkins, ki sledi trendu okužb, se je do sedaj po celem svetu z virusom okužilo več kot 67.000 ljudi, umrlo jih je 1526, ozdravelo pa 8354. Po najnovejših podatkih je zaradi koronavirusa samo na Kitajskem umrlo 1523 ljudi, do sedaj pa se jih je okužilo 66.492.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija