LAB-U MNENJE RAČUNSKEGA SODIŠČA S PRIDRŽKOM: Prispevek lokalne skupnosti ni šel v humanitarne namene

Slovenija

Računsko sodišče je objavilo revizijska poročila o poslovanju šestih političnih strank, ki delujejo večinoma na lokalni ravni, za leto 2019. Mnenje s pridržkom je izreklo Listi Aleša Bržana in stranki Naša Notranjska, štiri stranke pa so dobile pozitivno mnenje.

Pozitivno mnenje za poslovanje v letu 2019 je računsko sodišče izreklo Listi Franca Kanglerja - Novi ljudski stranki Slovenije, stranki domžalskega župana Tonija Dragarja, Celjski županovi listi Slovenije in stranki Zagorje gre naprej - Združenje za napredek Zasavja.

Računsko sodišče je v reviziji preverjalo skladnost poslovanja omenjenih političnih strank z zakonom o političnih strankah in zakonom o volilni in referendumski kampanji.

Listi koprskega župana Aleša Bržana je tako računsko sodišče mnenje s pridržkom za poslovanje v letu 2019 izreklo, ker prispevka lokalne skupnosti, ki ga je pridobila v nasprotju z zakonom o političnih strankah, ni nakazala v humanitarne namene. Šlo je za 447,36 evra za brezplačno uporabo občinskih prostorov. Stranka je sredstva med revizijskim postopkom nakazala v humanitarne namene in podpisala pogodbo za najem poslovnega prostora, zato računsko sodišče ni zahtevalo predložitve odzivnega poročila.

Stranka Naša Notranjska, katere predsednik je bil leta 2019 Anže Bajc, prispevka Občine Logatec, ki ga je pridobila v nasprotju z zakonom o političnih strankah, ni vrnila v proračun Občine Logatec, zato je za svoje poslovanje prejela mnenje s pridržkom. Šlo je za 1700 evrov sredstev za najem prostorov stranke, ki jih je za financiranje svetniških klubov poplačala Občina Logatec. Denar je stranka nato vrnila med revizijskim postopkom. Računsko sodišče je stranki podalo tudi priporočilo za izboljšanje poslovanja.

Med političnimi strankami, ki so za poslovanje v letu 2019 prejele pozitivno mnenje računskega sodišča, je stranka celjskega župana Bojana Šrota. Prejela je tudi priporočilo za izboljšanje poslovanja, saj je članica stranke zanjo brezplačno opravljala računovodske storitve, stranka pa je uporabljala prostore družbe RTA agencija in odvetniške pisarne Bojana Šrota, ne da bi denarno protivrednost te storitve nakazala v humanitarne namene, kot določa zakon.

Med revizijskim postopkom je stranka skupaj 679,2 evra, ki jih je prejela v nasprotju z zakonom o političnih strankah, nakazala v humanitarne namene, podpisala pogodbo o opravljanju računovodskih storitev ter pogodbo za najem poslovnega prostora, piše v revizijskem poročilu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija