KZ AGRARIA PRED TRAGIČNO USODO REŠILA BOŠKARINA: Bakin ima novo družino (FOTO)

Koper

Prejšnji teden je Kmetijska zadruga (KZ) Agraria Koper rešila triletnega boškarina, bika istrskega goveda in mu poiskala novo družino. Usoda okoli tone težkega Bakina je bila že skoraj zapečatena, saj ga je bil primoran prejšnji rejec iz Marezig nameniti za zakol. A je KZ Agraria njegovo usodo vzela v svoje roke, ga odkupila in mu namenila lepšo prihodnost. V rejo ga je zaupala družini Perič iz Abitantov.

V koprski Agrarii se namreč zavedajo, da je istrsko govedo – boškarin zelo pomemben za ohranjanje identitete in kulture Istre, v kateri ima tudi kmetijska zadruga veliko vlogo. Bakin je tako svoj novi dom našel na pašnikih v Abitantih, kjer bosta zanj skrbela oče Gracijano Perič in njegov sin Martin.

Bakin se je že spoznal z novo družino in se skupaj s čredo Peričevih že sprehaja po okoliških pašnikih. Je še malo zadržan, a zelo miren, sporočajo iz Agrarie.

Od leve proti desni: Patricija Pirnat in Robert Fakin iz KZ Agraria ter Gracijano in Martin Perič

KZ Agraria ima sicer nekaj lastniških pašnikov in zemljišč ustreznih za rejo, ki jih bodo, v kolikor bo to mogoče, namenili za rejo istrskega goveda, je ob tem dogodku povedal direktor Robert Fakin. V zadrugi si tudi prizadevajo dobiti vzrejno dovoljenje, da bo Bakin v naslednjih letih poskrbel za širitev črede avtohtone istrske pasme goveda, ki v slovenski Istri trenutno šteje približno 50 glav.

Skupaj z Agencijo za ruralni razvoj Istre iz Pazina, ki skrbi za širjenje pasme na Hrvaškem, pa si Agraria prizadeva za zaščito mesa istrskega goveda z zaščiteno označbo porekla na evropski ravni ter za vpis pasme v evropski register. Skupno vlogo bodo po uskladitvi pripomb poslali v Bruselj.