KUSTOS KOPRSKEGA POKRAJINSKEGA MUZEJA ODKRIL DRAGOCEN ZGODOVINSKI ZAKLAD: "Tega nima nihče" (FOTO)

Koper

Predsednik društva za krajevno zgodovino in kulturo ter hkrati kustos Pokrajinskega muzeja Koper, Ivan Simčič, ne skriva navdušenja nad najdeno dediščino, ki jo je dolga leta skrivala Čolnarjeva hiša, po domače Čenarjeva, ki danes stoji v centru Ilirske Bistrice, nekoč starem mestnem središču, last družine Starec in takratnega župana Franca (1868-1939). Hkrati je razočaran, da družine skoraj nihče ne pozna in skoraj nikomur ni mar za njeno dediščino, saj je izgubljena oz. prodana.

Alojz Fatur (levo) in Ivan Simčič med branjem listin

Alojz Fatur, dosedanji skrbnik hiše nekdanjega župana, obrtnika in trgovca Franca Starca nostalgično pripoveduje o odkritju 100 let starega zapisa o takratnem političnem stanju pod avstrijskim cesarjem Francom Jožefom. List, popisan na treh straneh, je bil skrit pod opeko, v zazidanem oknu, med hišo in gospodarskim poslopjem. Čenarjevi so bili takrat pomembna družina za Ilirsko Bistrico. Namreč, bili so vodilni v trgovini, družina je edina imela čoln za prevoz ljudi in blaga čez reko ter zadnja, ki je imela kmetijo z živino v mestu.

Prva stran zapisa, najdenega v zidu

"Ko smo čistili hišo, so se ustavljali domačini in se spominjali kako so hodili sem po mleko", pojasnjuje Simčič. V kleti so našli tudi vrečo zemlje s takratnega vrta. Na vprašanje, kaj je posebej vredno, Simčič odgovarja: "Neprecenljive vrednosti je vse kar smo našli, npr. dokumentacija razglasitve junaka soške fronte, generala Svetozarja Borojevića, za častnega občana postojnskega glavarstva. Teh listin nima nihče."

Čolnarjeva hiša pred prodajo leta 2019

Iz Čenarjeve hiše so odpeljali štiri traktorske prikolice in dva mala tovornjaka vrednega pohištva, listin in predmetov, ki so še vedno v lasti družine Fatur, vendar Simčič upa, da bo dragocena dediščina nekoč predstavljena bistriški in slovenski javnosti. "Vse je varno shranjeno, vse smo zavili, pokrili in počasi dokumentiramo. Hišo smo žal izgubili, nismo pa izgubili zakladov, ki so jih Čolnarjevi hranili 150 let. Upam, da bo na hiši nekoč stala spominska plošča, ki bo pričala o tem kako pomembna družina je to bila za Bistrico nekoč."